пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


70. Рембрандт - основоположник голландської школи живопису.

Легендарні для нас особистості не завжди викликали таке ж захоплення у сучасників. Так і знаменитий, великий зараз, живописець Рембрандт ван Рейн, свого часу - в далекому XVII столітті - був просто хорошим майстром, а з часом і зовсім втратив симпатії оточуючих.

Рембрандт народився в 1606 році в сім'ї мельника. Будучи відправлений батьком на навчання в Лейденський університет, Рембрандт на став затримуватися там надовго і незабаром виїхав до Амстердам і вступив в підмайстри до одного художнику, Пітеру Ластману. Ластман навчався в італійців, а повернувшись додому, він став фахівцем по картинам на міфологічні та біблійні сюжети, такі популярні тоді, і майстром світлотіні.

Рембрандт взяв з навчання все, що було можливо, і повернувшись додому, швидко обзавівся і замовниками, і учнями. Слава і добробут його росли. Незабаром він одружився і переїхав в розкішний будинок в Амстердамі. Найчастіше йому замовляли полотна на біблійні або міфологічні сюжети і портрети - і з тим, і з іншим він справлявся прекрасно.

В особистому житті художника не все було так само гладко. Його дружина померла молодою, а з чотирьох дітей вижив тільки один, син Тітус. У той же час відбувалася еволюція творчих принципів художника. Незабаром він написав знаменитий «Нічний дозор». Світлові плями і гра світлотіні на цій картині роблять людей живими, рухливими, динамічними. Рембрандт долає статичність сучасної йому живопису. Коротко кажучи, Рембрандт ступив прямо в реалізм, який настане лише через двісті років, тому, природно, мало хто із сучасників зрозумів його. Майже всі замовники пішли, зникли учні, фінансове становище погіршилося настільки, що Рембрандт переїхав на околицю Амстердама, в убогі кімнатки.

Картини він продовжує писати абсолютно реалістичні - напевно, по-іншому він вже і не вмів. Тітус намагався витягнути сім'ю з бідності, але в нього мало що вийшло, і він помер навіть раніше свого батька.

Останньою картиною Рембрандта було «Повернення блудного сина». Він помер у злиднях, і до цих пір невідомо, де його могила.


11.06.2017; 17:15
хиты: 132
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь