пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


58. Історичне значення національно-визвольної війни в Нідерландах.

У результаті національно-визвольної боротьби Нідерланди поділилися на дві частини — південні штати (які залишилися в складі Іспанії; пізніше на цих землях виникає Бельгія) та північні штати (де утворилася Республіка Об’єднаних Провінцій, або Голландія). Це була перша буржуазна революція. Після втрати Нідерландів Іспанія починає швидко занепадати.

Релігійне протистояння спричинило поділ населення на дві частини, що пізніше привело до виникнення двох народів — голландців та фламандців.

Здобуття незалежності Голландією стало поштовхом до економічного зростання провінцій. Будується багато нових мануфактур, із півдня підприємці переводять свої фабрики. Розвивається торгівля та мореплавство, голландський флот у середині XVII ст. вдвічі перевищував флоти Франції та Англії, разом узяті. У 1602 р. була заснована Ост-Індська торговельна компанія, яка почала контролювати вивезення прянощів. Голландські купці витісняють португальців та іспанців, засновуючи факторії, поселення в Америці, Африці та Азії. Упродовж XVII ст. було створено величезну голландську колоніальну імперію. Серед міст лідирує Амстердам, який стає центром не тільки торгівлі, а й банківської справи. У 1609 р. був заснований Амстердамський національний банк, який протягом тривалого часу залишався єдиним банком у Європі.


11.06.2017; 17:15
хиты: 133
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь