пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


19.Німеччина в ХVІ ст. Особливості економічного та політичного розвитку

Політичний розвиток Роздрібнена держава, що входила до Священної Римської імперії. Відсутні загальні органи управління, армія, фінанси тощо. Імператор, влада якого була умовною, обирався князями-курфюрстами з династії Габсбургів; існував парламент - рейхстаг.

Більшість міст - у повній залежності від князів; самоврядування набули лише імперські міста, що знаходилися у безпосередньо королівських володіннях.

Релігійний розвиток Привілейоване становище католицької церкви: духовенство звільнене від податків, не підлягало світському суду. Сплата Папі Римському значних коштів. Соціально-економічний розвиток. Кінець XV ст. - економічний підйом: видобуток і плавлення срібла та інших благородних металів, металообробка, будівництво, книгодрукування тощо. Розвиток капіталістичних відносин - у містах. Село залишається феодальним; 90% населення – селяни

Реформація в Німеччині. Передумови Формування капіталістичних відносин, поява буржуазії. Панівне становище католицької церкви. Поширення ідей гуманізму, критика становища католицької церкви в суспільстві.

Мета учасників. Рицарів і князів: незалежність від церкви, отримання церковних земель. Буржуазії: встановлення дешевої церкви. Духовенства: реформування католицької церкви. Селян: скасування десятини та інших церковних платежів. Привід: 31 жовтня 1517 року доктор богослов'я Віттенберзького університету Мартін Лютер оприлюднив "95 тез", спрямованих проти торгівлі індульгенціями.

Погляди М. Лютера (вчення про виправдання вірою)

Людина є грішною, але порятунок можливий, якщо увірувати в Христа і прийняти Його волю. Спасіння не залежить від заслуг людини, а отримується Божою милістю.

Єдиним авторитетом для віруючого є слово Боже - Біблія; кожен, хто читає Біблію, має шанс на порятунок душі. Священики є наставниками, що навчають читати і розуміти Біблію; вони мають право на шлюб і дітей. Церква має бути дешевою, позбутися багатого внутрішнього оздоблення, майна і земель, підкорятися світським владикам (князям), а не Папі Римському. Богослужіння мають вестися рідною мовою.


11.06.2017; 17:15
хиты: 122
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь