пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


51.Формування національної буржуазії.

У ХVІІІ ст. активізувався процес формування національної буржуазії. Чимало українських власників землі та підприємств стали організовувати виробництво на базі використання вільнонайманої робочої сили і таким чином поривали з кріпосницькою системою господарювання.

Прагнучи одержати побільше прибутків, підприємці починали пристосовувати свої виробництва до потреб ринку. Особливо успішною в цьому відношенні була козацька старшина. Так, наприклад, на вільнонайману працю орієнтувалися Xаненки, Марковичі, Полетики та інші старшини.

Xарактерною ознакою було влиття купецтва у виробничий процес. Купецтво поступово відвойовувало у дворянства економічні позиції, стало відігравати значну роль й в політичному житті.
Дослідження соціально-економічного середовища другої половини XVIII ст. дає підстави дійти висновку, що:
По-перше, українська буржуазія активно виростала на винокурінні (ґуральництві). Дехто будував справжні винокурні заводи, які давали щороку до 20 тисяч відер спиртних напоїв.
По-друге, великі прибутки молода буржуазія одержувала від селітрових промислів. Родини Тимченків, Корецьких, Кир’янів та інші від селітри мали по 6-8 тис. крб. щорічних прибутків.
По-третє, українська буржуазія активно збагачувалася і множилася за рахунок розвитку чумацької торгівлі, особливо після виходу Росії та України до берегів Чорного моря.
По-четверте, українська буржуазія примножувалася також і за рахунок селянства. Дрібні промисли (винокуріння, металургія) давали швидкі прибутки, збагачення окремих селян, які ламали старі, середньовічні відносини, займалися підприємництвом. Часом навіть кріпаки володіли руднями, селітроварнями, гутами.

Ця нова буржуазна верства населення прагнула відмінити кріпосницькі відносини, розвивати індустріалізацію, торгівлю.

Отже, народження вільнонайманої праці, капіталістичних форм господарювання, розширення товарно-грошових відносин загострили суперечності між національною буржуазією та дворянством.

Одночасно українська буржуазія прагнула довести своє шляхетне походження і причетність до дворянського стану, попадаючи іноді у неприємні, часом гротескні ситуації.

 


07.06.2017; 18:29
хиты: 129
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь