пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


19. Участь закарпатців у визвольній війні угорського народу 1703 - 1710 рр.

Визвольна війна розпочалася в травні 1703 року антифеодеодальним повстанням селян північно-східних комітатів Угорорського королівства (територія нинішньої Закарпатської області України та прикордонних регіонів Угорщини і Словаччини), яке очолив уродженець Березького комітату (нині це переважно територія Берегівського району Закарпатської області) Тамаш Есе — закарпатський селянин, котрий став дрібним підприємцем, що торгував сіллю.

Заручившися згодою очолити майбутнє повстання відомого своєю антигабсбурзькою боротьбою і патріотизмом трансильванського князя Ференца II Ракоці, який після втечі з віденської в'язниці був заочно засуджений австрійським урядом до страти й переховувався в маєтку гетьмана польного коронного Адама Сенявського в селі Бережани на Дрогобиччині, а також отримавши від князя родинний прапор Ракоці з девізом «З Богом за Вітчизну і волю» (лат. «Cum deo pro patria et libertate!») та звернення до «всіх шляхетних і безродних угорців» з вимогою визволення Угорщини від «протиправного і нестерпного гніту» австрійської вояччини і чиновників, які безперешкодно володарювали в країні, позбавленій майже всіх атрибутів самостійності (т. зв. Бережанська відозва, яка стала одним із найважливіших документів національно-визвольної війни), повстанці (куруци), не дочекавшися сигналу на виступ від свого керівника, розпочали активні дії.

Антифеодальне селянське повстання, що розпочалося на Закарпатті, відповідно до прагнення князя Ференца II Ракоці, по суті, переросло в національно-визвольну війну проти панування Габсбургів.

Найактивнішу участь у національно-визвольній війні угорського народу взяли українські (русинські) селяни та ремісники Закарпаття, яке на початковому етапі було центром цієї боротьби, а Мукачівський замок — резиденцією князя Ференца II Ракоці, де він влаштовував дипломатичні прийоми і вів переговори з російськими, французькими, сербськими, турецькими та польськими послами про міжнародну підтримку антигабсбурзької війни. Саме ним були проведені великі роботи з реконструкції і зміцнення замку, а біля підніжжя був заснований монетний двір, на якому через нестачу золотих та срібних грошей з початку 1704 року карбувалися мідні монети з написом «За свободу».

Закарпатські русини, зокрема, становили основу лейб-гвардії князя. Не випадково у своїх мемуарах «Записки про війну в Угорщині з 1703 року до її закінчення» князь Ференц II Ракоці з великою вдячністю і теплотою згадував русинів-куруців як «найвірніший народ» (лат. «Gens fidelissima»), які, тисячами вступаючи до його загонів, «за руським звичаєм хрестилися». Він писав:

Важливу роль русини-українці відіграли під час облоги й захоплення Мукачівської, Хустської та Ужгородської фортець, які залишилися в тилу армії куруців. В околицях Ужгорода, наприклад, діяли 10 селянських загонів, які за вісім років війни вчинили 35 великих нападів на поміщицькі маєтки та австрійські гарнізони. Зокрема, угорський дворянин Дєрдь Палоці Хорват, котрий перебував разом із півсотнею інших прибічників германського імператора Леопольда I Габсбурга в оточеному з вересня 1703 року повстанцями Ужгородському замку, у своєму щоденнику записав:

Мешканці Ужгорода та його околиць активно допомагали повстанцям: виготовляли зброю, споруджували укріплення, доглядали поранених, приносили їжу і теплий одяг, а також вози соломи, щоб «викурити» із замку оборонців. Оточений австрійський гарнізон Ужгородського замку після піврічної облоги змушений був здатися селянському ватажкові Івану Беці в березні 1704 року, чим завершилося визволення всього Закарпаття. Наступних сім років Ужгород був однією з головних баз повстанців-куруців. Протягом майже всього 1707 року тут перебував князь Ференц II Ракоці.

 


07.06.2017; 18:29
хиты: 128
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь