пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


79. Соціально-економічний розвиток Македонії у другій половині ХІХ - поч. ХХ ст У січні 1903 р.

в Салоніках відбувся з'їзд ЦК ТМОРО. Він постановив навесні 1903 р. підняти в Македонії повстання. Це рішення, з яким були ознайомлені окружні комітети ТМОРО, не отримало загальної підтримки. Але позиції супротивників повстання похитнулися у зв'язку з подіями, що відбулися навесні 1903 р.

У квітні 1903 р. члени македонської організації «Геміджії» («Матроси») здійснили ряд терористичних актів в Салоніках, підірвавши французьке судно «Гвадалквівір», будівлі Оттоманського банку та пошти, газового заводу, німецького клубу. Вони сподівалися, що це підштовхне великі держави до більш активних дій. Турецька влада не обмежилися ліквідацією терористів. В ході каральних акцій загинули або були арештовані тисячі безневинних людей. Мусульманські фанатики влаштували погром у м. Монастірс. Ситуація в Македонії загострилася до крайності.

У травні 1903 р. відбувся з'їзд Монастирський революційного округу, більшість делегатів якого підтримало ідею про проведення повстання. З'їзд обрав Головний штаб повстанських сил в окрузі, до якого увійшли Д. Груєв, А. Лозанчев і Б. Сарафов.Ілліденське повстання змусило Росію і Австро-Угорщину, які дотримувалися угоди 1897 про збереження статус-кво на Балканах, прийняти рішення про встановлення спільного контролю над Македонією. Розпочаті між Росією і Австро-Угорщиною у Відні переговори завершилися в жовтні 1903 р. в штириському містечку Мюрцштег. Розробленим проектом реформ (Мюрцштегскіс реформи) передбачалося: призначене при головному інспекторові Хілмі-паші спеціальних цивільних агентів з боку Австро-Угорщини та Росії, зобов'язаних всюди супроводжувати головного інспектора, вказувати йому на зловживання місцевої влади, звертати його увагу на потреби християнського населення та ін.; реорганізація жандармерії, адміністративних і судових установ; зміна адміністративно-територіального поділу з тим, щоб «правильніше згрупувати різні національності»; виділення турецьким урядом спеціальних грошових коштів для надання допомоги християнам, які втратили під час повстання своє майно і житло, відновлення будівель, шкіл, церков, зруйнованих турками, і т.п.; створення змішаних християнсько-мусульманських комісій для розгляду скоєних політичних злочинів. Реорганізація турецької жандармерії в Македонії була довірена італійському генералу Де Джорджису і 25 офіцерам з європейських країн.

У 1905 р. Мюрцштегська програма була доповнена фінансовими реформами. Вона послужила основою для появи інших проектів. Відхід Відня в 1908 р. від політики дотримання статус-кво на Балканах знову загострив інтерес великих держав до Македонії. Англія висунула проект фактичного надання провінції автономії за типом введеної в 1879 р. в Східній Румелії. Австро-Угорщина і Німеччина його відкинули, а Росія запропонувала замінити двосторонній контроль багатостороннім. Але Младотурецька революція зруйнувала всі ці плани.


04.06.2017; 23:41
хиты: 152
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь