пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


57. ХІХ СТ. : ТЕЧІЇ, ІДЕЙНІ ПРОГРАМИ.

Перші роки царювання Олександра Iц були позначені помітним пожвавленням громадського життя. Актуальні питання внутрішньої і зовнішньої політики держави обговорювалися в наукових і літературних товариствах, у гуртках студентів і викладачів, у світських салонах і в масонських ложах. Кінець 20-х - початок 30-х р. р. можна назвати гурткових періодом російського громадського руху. У 30-50-х р. р. ХІХ ст. Росія переживала період великого історичного повороту від минає аграрного суспільства до суспільства індустріального. Тому головним питанням громадського життя стало питання про направлення подальшого розвитку країни.

У громадському русі другій чверті XIX ст. почалося розмежування трьох ідейних напрямків: радикального, ліберального і консервативного

 Оформлюувалася ідеології російського революційного руху. Воно було пов'язано в першу чергу з діяльністю А.І. Герцена і Н.П. Огарьова. Вони організували групу прихильників республіки та утопічного соціалізму на початку 30-х рр.. Згідно з ученням Герцена соціалізм в Росії виникає неодмінно і головною його "осередком" стане селянська земельна громада. Головними умовами для цього Герцен вважав звільнення селян і ліквідацію самодержавного політичного ладу.  Ідейним вождем революційного руху в Росії наприкінці 50 - 60-х рр.. став редактор петербурзького журналу "Современник" М.. Г. Чернишевський. Майстерно обходячи цензуру, він виступав у своїх статтях за селянську революцію, розвивав ідеї А.І. Герцена про "общинному" соціалізмі, ратував за створення революційно організації. Ще в 1861р. У Петербурзі виникла таємна революційна організація. Для її назви були взяті ключові слова однієї зі статей Н.П. Огарьова, вміщеній в "Колоколе", - "Земля і воля". Організація об'єднала кілька десятків однодумців, люде з різних суспільних груп і станів: студентів, дрібних чиновників, молодших офіцерів, вихідців з міщан, купців, нижчого духовенства, що розорився дворянства, тобто "Осіб різного чину і звань" - різночинців.

Ліберали в 30-40 рр.. розділилися на західників та слов'янофілів. Ідеологія західників полягала в тому, що світова цивілізація єдина і виділення з неї будь-якої країни веде не до блага, а до загнивання, а слов'янофіли, навпаки, відстоювали ідею самобутності кожного, в тому числі і російського народу. У середині 50-х рр.. видні ліберали-західники К.Д. Кавелін та Б.М. Чичерін встановили зв'язок з А.І. Герценом.

Консерватизм в Росії спирався на теорії, доводили непорушність самодержавства і кріпосного права. Ідея необхідності самодержавства як своєрідної і здавна властивою Росії форми політичної влади своїм корінням сягає в період зміцнення Російської держави. Вона розвивалася і удосконалювалася протягом XVIII-XIX ст., Пристосовуючись до нових суспільно-політичних умов. На початку XIX ст. Н.М. Карамзін писав про необхідність збереження мудрого самодержавства, яке, на його думку, "заснувало і воскресило Росію". Виступ декабристів активізувало консервативну громадську думкуДля ідеологічного обгрунтування самодержавства міністр народної освіти граф С.С. Уваров створив теорію офіційної народності. Вона була заснована на трьох принципах: самодержавство, православ'я, народність.


04.06.2017; 23:41
хиты: 107
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь