пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


56. КОНСЕРВАТИЗМ В РОСІЙСЬКОМУ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНОМУ РУСІ 60-70-Х РР.

Поразка декабристів і посилення поліцейсько-репресивної політики уряду не привели до спаду суспільного руху. Навпаки, воно ще більше пожвавилося. Центрами розвитку громадської думки стали різні петербурзькі та московські салони (домашні зборів однодумців), гуртки офіцерів і чиновників, вищих навчальних закладів (в першу чергу, Московський університет), літературні журнали: "Москвитянин", "Вісник Європи", "Вітчизняні записки", "Современник" і інші. У громадському русі другій чверті XIX ст. почалося розмежування трьох ідейних напрямків: радикального, ліберального і консервативного. На відміну від попереднього періоду активізувалася діяльність консерваторів, які захищали існуючий в Росії лад Консерватизм в Росії спирався на теорії, доводили непорушність самодержавства і кріпосного права. Ідея необхідності самодержавства як своєрідної і здавна властивою Росії форми політичної влади своїм корінням сягає в період зміцнення Російської держави. Вона розвивалася і удосконалювалася протягом XVIII-XIX ст., Пристосовуючись до нових суспільно-політичних умов. На початку XIX ст. Н.М. Карамзін писав про необхідність збереження мудрого самодержавства, яке, на його думку, "заснувало і воскресило Росію". Виступ декабристів активізувало консервативну громадську думку

Для ідеологічного обгрунтування самодержавства міністр народної освіти граф С.С. Уваров створив теорію офіційної народності. Вона була заснована на трьох принципах: самодержавство, православ'я, народність. У цій теорії переломилися просвітницькі ідеї про єднання, добровільному союзі государя і народу, про відсутність протилежних класів в російській суспільстві. Своєрідність полягала у визнанні самодержавства як єдино можливої форми правління в Росії. Кріпосне право розглядалося як благо для народу і держави. Православ'я розумілося як притаманна російському народу глибока релігійність і відданість ортодоксальному християнству. З цих постулатів робився висновок про неможливість и- непотрібності корінних соціальних змін в Росії, про необхідність зміцнення самодержавства і кріпосного права.

Ці ідеї розвивалися журналістами Ф.В. Булгаріним і Н.І. Гречем, професорами Московського університету М.П. Погодіним і С.П. Шевирьовим. Теорія офіційної народності не тільки пропагувалася через пресу, а й широко впроваджувалася в систему освіти і освіти.


04.06.2017; 23:41
хиты: 154
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь