пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


37.Населення Росії, міжетнічні відносини та соціальна структура російського суспільства (1861-1903 рр.)

За переписом населення 1897р., Загальна чисельність жителів Російської імперії становила 125,5 млн. чоловік. Незважаючи на досить високу смертність, Росія була країною з найвищим приростом населення в Евпопе - 1,6% (у Німеччині - 1,4%).

На початку ХХ ст. в Росії продовжувало зберігатися станове розподіл населення. Усі піддані Російської імперії складалися в одному з станів, які ділилися на податкові (селяни, міські обивателі) і неподатние (дворянство, духовенство). Розглянемо основні станові права і обов'язки мешканців Росії того часу:

Дворянство (1,5%) - вищий привілейоване "благородне" стан, в руках якого зосереджена велика частина земель. Дворяни ділилися на потомствених (в "Табелі про ранги" це звання купувалося перший офіцерським чином і з 4-м класом на цивільній службі) і особистих (чиновники 9-5 класів "Табелі про ранги"). Особисте дворянство не передавалося у спадок. Дворяни-землевласники становили клас поміщиків.

Дворяни (особливо поміщики) користувалися перевагою при вступі на державну службу, впливали на місцеве управління і суд.Дворяни не піддавалися тілесним покаранням, звільнялися від особистих податей і від рекрутської повинності.

Духовенство - (0,5%) вважалося другим привілейованим станом Росії. Воно також як і дворянство не піддавалося тілесним покаранням, не несло військової повинності, не платило податків. Духовенство ділилося на чорне і біле. Духовенство виконувало деякі функції державних чиновників: вело запису актів цивільного стану, мало вплив на народну освіту.

Купецтво (0,2%) - стан, що мало внутрішній підрозділ на 3 гільдії, перша і друга з яких мали привілеї, подібні з дворянськими і духовенскімі. Крім цього купці звільнялися від паспортної прописки і мали перевагу при веденні закордонної торгівлі. Необхідно відзначити, що для вступу в купецькийпрошарок необхідно було сплатити грошовий внесок.

До міщанського стану (10,6%) належали середні верстви міста, що складаються із службовців, ремісників, домашньої прислуги,студентів і т.д. Їхнє становище характеризувалося цивільних і політичним безправ'ям, порівняно низьким життєвим рівнем.

Козацтво (2,3%) - полупрівелігірованное військовий стан, яка зобов'язана була нести службу (зі своїм спорядженням і зброєю), за що було звільнено від податків і наділено землею з розрахунку 30 десятин на кожного чоловіка-козака починаючи з 17 років. Також на кожну козачу сім'ю видавалося посібник для виконання польових робіт. Але разом з тим козаки піддавалися тілесним покаранням. Козачі війська використовувалися у війнах, для несення прикордонної служби, іноді і для придушення виступів невдоволених режимом.

Селянство було основним податковим станом. У реалізації своїх станових прав велику роль грала громада, за допомогою якої збиралися сільські та волосні сходи, обиралися староста і члени правління, осущестявлась розкладка податків між селянами і переділ землі.Селяни піддавалися тілесним покаранням і несли рекрутську повинність. Мало кому з них вдавалося вийти в інші стани, однак ці спроби не були безнадійні.

Необхідно відзначити, що в Росії офіційно визнаним було станове розподіл населення країни, але з розвитком капіталістичних відносин формується класове (капіталістичне) розподіл, яке виглядало таким чином:

•        буржуазія - з економічної точки зору наймогутніший клас, сотоящій з купецтва, вихідців з числа директорів і членів правління акціонерних підприємств, московської та тяжіла до неї великої провінційної буржуазії, власників акцій, домовласників;

•        поміщики (дворяни-землевласники) - на початку ХХ ст. в їхніх руках зосереджені величезні кошти у вигляді земельної власності. Але жорстка економічна необхідність, боротьба за виживання в умовах могутності капіталу призвела до "обуржуазивание" даної категорії, що призводить до утворення єдиного буржуазно-поміщицького класу;

•        селянство - в його середовищі відбуваються великі зміни: демографічний вибух, зростання податкового тягаря, низька врожайність - внаслідок яких посилюється процес економічної диференціації: 2-3% селянського населення - кулаки, (головне джерело багатства - торгово-лихварська експлуатація односельців), до них приєднувались заможні селяни (7-8%), що мали більше 4 корів і 4 коней; 25% становили безкінні; 10% біднота, крайнім проявом якої була відсутність корови;

•        робітничий клас - до його формування привів взятий урядом курс на індустріалізацію. Паралельно з появою фабрично-заводського виробництва створюється система робочого законодавства. Але незважаючи на це робочі були багато в чому ущемлені: зберігалася система штрафів, гостро стояло житлове питання і ін Більшу частину робітників становили маргінали: вже не селяни, ще не робочі, які найчастіше скочувалися на "соціальне дно" і були тим пальним матеріалом, яким охоче користувалися революціонери.

•        чиновництво - переважна його маса животіла; вище чиновництво, поповнюється за рахунок потомствених дворян, становило 3,5 тис. чоловік;

•        интеллегенция - "породження суперечливою російської дійсності". Саме вона поклала на себе політичні функції "третього стану" і кинулася на штурм самодержавної влади, наївно вважаючи, що відображає справжні устремління російського народу.


04.06.2017; 23:41
хиты: 123
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь