пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


34 - Розвиток капіталізму у сільському господарстві Росії в другій половині ХІХ ст

У 60-90 рр.. XIX ст. збільшилося виробництво всіх видів сільгосппродукції. Збір зернових зріс у 1,7 раза; картоплі - в 2,5 рази, цукрових буряків - майже в 20 разів. Посівні площі зросли на 40%. У звязку з розвитком промисловості і підвищенням попиту на сировину збільшилося виробництвотехнічних культур (цукрових буряків (майже в 20 разів), тютюну, льону, в Середній Азії і на Кавказі почалося вирощування бавовнику)

Але збільшення збору зерна досягалося не тільки екстенсивним шляхом - більш, ніж на 20% зросла врожайність.Підвищилася продуктивність праці, стало більш частим використання добрив і сільгоспмашин (сінокосарок, віялок, сівалок, жнеек, кінних грабель). Росла товарність (вивезення зерна збільшився в 5 разів). До 1890-х рр.. завершилося формування всеросійського аграрного ринку ринку сільськогосподарської продукції.Поглиблюється спеціалізація районів у виробництві сільськогосподарських культур:

- Товарне зерноводство розвивалося в Центральному чорноземному районі, Поволжя, Новоросії, на Україні та Північному Кавказі;

- Льонарство - у Центральному промисловому районі;

- Товарне скотарство - на Півночі та Північно-Заході, включаючи Прибалтику;

- Буряківництво - у деяких районах України;

- Тютюнництво, фруктоводство і виноградарство - в Закавказзі і Бессарабії.


04.06.2017; 23:41
хиты: 128
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь