пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


28. Розвиток капіталізму в селянських господарствах Росії другої половини ХІХ ст.

Реформа 1861 року ознаменувала вступ Росії в капіталістичну стадію розвитку. Однак становлення капіталізму в Росії в пореформену епоху проходило в умовах, коли в країні збереглися найсильніші пережитки кріпосництва, які всіляко гальмували розвиток капіталізму. Суперечності між капіталізмом, що тільки розвивася і феодально-кріпосницькими пережитками безперервно посилювалися і загострювалися. Але незважаючи на це, Росія безперервно розвивалася по капіталістичному шляху, її господарство і все її життя перебудовувалися на капіталістичний лад. Старе селянство руйнувалося. Серед нього йшов глибокий процес розшарування на сільську буржуазію і сільський пролетаріат.

Селянська промисловість створювала підґрунтя для зростання ка¬піталістичної промисловості: тут формувалися кадри навчених працівників, з цього середовища виходили власники стартового капіталу, потрібного для великого капіталістичного виробництва.

Економічно міцніюча сільська буржуазія збільшувала попит не тільки на предмети широкого споживання, але і на сільськогосподарські машини, на предмети сільської розкоші та моди. Сільська біднота змушена була скорочувати своє господарство до мінімуму і вести напівголодне існування. Підсобні галузі господарства(наприклад, домашнє вироблення полотна та інших грубих тканин, виготовлення валянок) ставали невигідними, біднота все більше і більше починає вдаватися до купівлі дешевого ситцю, взуття та інших предметів на ринку. Цим же шляхом ішов і середняк.  Грошова частина бюджету селянської сім'ї з року в рік зростала.

Одним з наслідків соціальної диференціації селянства було "розселення", створення ринку робочої сили, створення промислової армії праці з тієї частини сільської бідноти, яка змушена була шукати заробітку на стороні, в місті, на фабриці, на заводі. Відхід з села, незважаючи на сором, обумовлений кріпосницькими пережитками, з року в рік збільшувався і створював для підприємця можливість отримувати дешеві робочі руки.


04.06.2017; 23:41
хиты: 123
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь