пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


22.Особливості російського капіталізму другої пол. ХІХ ст.

Велика капіталістична промисловість потребувала капіталу. Процес первинного накопичення, був здійснений в докапіталістичний період, тривав і тепер. Йшов пограбування царизмом нових територій (Середня Азія, Кавказ). Експропріація селянства здійснювалася за допомогою держави, вичавлює з нього останні соки шляхом різних податків, мит, викупних платежів і передавав ці кошти в руки підприємців у вигляді урядових позик і субсидій, казенних замовлень, премій за зростання виробництва. Росли торгові прибутку. За рахунок недоїдання мас збільшувався вивезення хліба, який у 1876-1880 рр.. становив за вартістю більше половини всього експорту Росії. Викупні платежі і здача землі в оренду давали можливість поміщикам також одержувати великі суми не тільки для дозвільного проживання, але і для капіталістичної діяльності .Швидко розвивалася кредитна система, мобілізовувала кошти для промислового і залізничного будівництва та інших потреб капіталістичного розвитку країни. Число приватних банків вже на початку 70-х років було 39, товариств взаємного кредиту та міських (громадських) банків - 232; в 1864 р. вклади їх і Державного банку (разом з основним капіталом) дорівнювали 278 млн. руб., А в 1879 р. вони перевищили 1 млрд. руб., тобто збільшилися приблизно в 4 рази. Почалася мобілізація і дрібних заощаджень в державних ощадкасах. Швидко посилювався приплив іноземних капіталів: з 1860 по 1880 р. іноземні вкладення в російські акціонерні підприємства збільшилися в 10 разів (з 9,7 млн. до 97,7 млн. крб.) І склали приблизно 1 / 3 всього акціонерного капіталу. Переважали англійські, французькі, німецькі капіталовкладення 1 .

Розвиток капіталізму в промисловості Росії проходило три головні стадії:

1.Мале товарне виробництво, представлене дрібними, переважно селянськими промислами;

2.Капіталістічна мануфактура;

3.Фабріка (велика машинна індустрія).Значно змінюється географічне розміщення промисловості - з'явилися нові промислові райони (Донбас, Баку).

Особливості капіталістичного розвитку промисловості наочно видно по її окремих найважливіших галузей.

Найбільш розвиненою в капіталістичному відношенні ще в передреформене час була бавовняна промисловість. На початку 60-х років вона у зв'язку з браком бавовни, ввозиться з США, де відбувалася громадянська війна, пережила тимчасову кризу. Але з середини 60-х років починається стрімкий підйом: споживання бавовни до 80-х років збільшується майже в 4 рази. Великі фабрики в бавовняній промисловості зайняли провідне місце, головним районом якої залишався центр Європейської Росії (особливо Московська і Володимирська губернії), а також Петербурзька губернія Великі успіхи зробила цукробурякова промисловість. Вона збільшила свою продукцію з 1862 по 1880 р. з 1,9 млн. пудів до 12,5 млн. пудів. Цукробурякова промисловість розвивалася на Україну і в чорноземних губерніях Європейської Росії.Але найбільш характерним для капіталістичного розвитку країни треба вважати виробництво засобів виробництва, тобто зростання важкої промисловості .Головну роль у виробництві сталі продовжував грати Урал, але надзвичайно швидко розвивався в цьому відношенні і Донбас: було очевидно, що він скоро обжене Урал. По видобутку кам'яного вугілля Донбас вже вийшов на перше місце. На Кавказі зосередилася видобуток нафти (Баку), почалася розробка марганцевої руди (Чіатура).


04.06.2017; 23:41
хиты: 134
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь