пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Боротьба Петра1 з консервативною опозицією.справа царевича Олексія. Устав про наслідування престолу

 

У 1722 р. Петром I був виданий Статут про престолонаслідування, за яким монарх міг визначати свого наступника самостійно,а не спадково Справа…Не бажаючи конфліктів з батьком, Олексій написав листа, в якому відмовився від права на успадкування російського престолу за себе і за сина. Проте Петро I не повірив синові і забажав, щоб той або змінив наміри й став гідним спадкоємцем, або постригся в монахи[2]. Петро поїхав в Європу, давши синові півроку на роздуми. У серпні 1716 року батько прислав Олексієві лист, у якому зажадав або негайно їхати до нього, або стати монахом. Це так стривожило царевича, що він вирішив тікати від гніву батька. 26 вересня Олексій Петрович покинув Росію під приводом візиту до Петра I. Але насправді він за допомогою начальника Санкт-Петербурзького адміралтейства Олександра Кікіна утік до Відня. Там царевич попросив притулку в імператора Карла. Той не хотів погіршувати стосунки з Московським царством, але вирішив використати Олексія Петровича як маріонетку в дипломатичних іграх[2].

Петро, не бажаючи втрачати контроль над сином, вирішив повернути його до Росії. Використовуючи погрози (оголосити зрадником) і обіцянки (пробачити всі «гріхи»)[1], монарх намагався переконати сина переконати повернутися. З листа Петра Олексійовича Олексію Петровичу:Якщо ж побоїшся мене, то я тебе обнадіюю і обіцяю Богом й судом його, що ніякого покарання тобі не буде, але кращу любов покажу тобі, якщо волі моєї дотримаєшся і повернешся. Якщо ж цього не вчиниш, то … як государ твій, за зрадника оголошую і не залишу всіх способів тобі, як зраднику і лайливцю батька, вчинити.

Зрештою, з допомогою дипломата Петра Толстого Петро I добився мети.

У лютому 1718 року Олексій Петрович повернувся на батьківщину. Він був позбавлений права на престол і змушений ще раз відректися від нього. Було оголошено, що батько пробачив сина, але насправді справа ще тривала. Петро наказав провести розслідування у справі Олексія. У його ході останній дав багато свідчень, які кидали тінь на численне Олексієве оточення. Багатьох поплічників Олексія Петровича було страчено, а у червня 1718 його самого ув'язнено в Петропавлівській фортеці.

Олексій Петрович визнав себе винним у підготовці змови проти батька з метою заволодіти російським престолом, підняти по всій країні повстання і скасувати батькові реформи[1]. Деякі історики ставлять під сумнів правдивість цих свідчень, висуваючи гіпотезу, що Олексій Петрович неодноразово піддавався катуванням, а також не був повністю психічно здоровим[1]. Колишній спадкоємець престолу був засуджений до страти.

7 липня (26 червня) 1718 він помер. За офіційною версією, яку опублікував Петро I, Олексій Петрович, почувши вирок, вжахнувся, попросив пробачення у батька і, повністю покаявшись, по-християнськи помер. За різними неофіційними версіями, він загинув під час катувань батьком, деякі історики припускають таємну смерть від задушення, а деякі загибель від душевних хвилювань

 


30.01.2017; 01:36
хиты: 133
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь