пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Створення та діяльність Сенату

 

Сенат утворений в 1711 р. як надзвичайний орган під час знаходження Петра I у військових походах. За Указом Сенат повинен був, грунтуючись на існуючому законодавстві, тимчасово заміщати царя. Статус нового органу не був деталізований, це сталося дещо пізніше - з двох додатково прийнятих указів стало ясно, що Сенат - постійно діючий орган.

До компетенції Сенату ставилися: судова та організаційно-судова діяльність, фінансовий та податковий контроль, зовнішньоторговельні і кредитні повноваження. Про законодавчі повноваженнях Сенату нічого не говорилося.

Указом 1711 встановлювався порядок засідань і діловодства в Сенаті. Всі укази повинні були власноруч підписуватися всіма членами Сенату. У 1714 р. змінюється порядок прийняття рішень - замість одноголосного досить було більшості голосів.

У 1711 р. сформувалася система фіскального нагляду, при Сенаті засновувалася посаду обер-фіскала. Останній отримував можливість здійснювати нагляд за діяльністю держапарату, використовуючи систему фіскалів (ці посади засновувалися при губернських правліннях, провінціях, містах).

Всі вступники в Сенат справи заносилися до реєстру, засідання протоколировались.

З 1722 р. Сенат посилав у провінції сенатора-ревізора. Генерал-прокурор міг ставити питання перед Сенатом про ліквідацію прогалин у законодавстві та здійснював гласний нагляд за діяльністю Сенату та колегій.

Структура Сенату включала присутність (загальні збори сенаторів, на якому приймалися рішення) і канцелярію, яку очолював обер-секретар і яка складалася з декількох столів (секретний, губернський, наказним і інш.). У 1718 р. штат сенатських піддячих перейменувався в секретарів, канцеляристів і протоколістів (В 1722 р. канцелярія Сенату перепідлегла генерал-прокурору). p> У 1712 р. при Сенаті була відновлена ​​Расправная палата, що розглядала справи місцевих судів і адміністрації в якості апеляційної інстанції. У 1718 р. в склад Сенату крім призначених царем членів увійшли всі президенти знову створених установ-колегій.

У 1722 р. Сенат був реформований трьома указами імператора. По-перше, змінено склад Сенату: в нього могли входити вищі сановники (по Табелі про ранги - дійсні таємні і таємні радники), яка не є керівником конкретних відомств. Президенти колегій не входили до його складу (за винятком попередників військової, морської та іноземній колегій), і Сенат перетворювався на надвідомчий контрольний орган.

Для контролю за діяльністю самого Сенату в 1715 р. була заснована посада генерал-ревізора, якого дещо пізніше змінив обер-секретар Сенату. Для посилення контролю з боку імператора при Сенаті засновувалися посади генерал-прокурора і обер-прокурора. Їм були підпорядковані прокурори при колегіях. Крім того, при Сенаті утворювалися посади рекетмейстера (прийняття скарг та апеляцій) і герольдмейстера (облік службовців дворян).

Указом В«Про посади Сенату В»цей орган отримав право видавати власні укази. Встановлювався регламент його роботи: обговорення і прийняття рішень, реєстрація і протоколювання. Коло питань, які розглядав Сенат, був досить широкий: аналіз матеріалів, що представляються государю, найважливіші справи, які надходили з місць (про війну, бунтах, епідеміях), призначення і вибори вищих державних чинів, прийняття апеляцій на судові рішення колегій.

Генерал-прокурор одночасно керував засіданнями Сенату і здійснював контроль за його діяльністю. Генерал-прокурор і обер-прокурор могли бути призначені і відсторонені тільки монархом.

Реформа 1722 перетворила Сенат у вищий орган центрального управління, що встав над усім державним апаратом (колегіями і канцеляріями). У системі цих органів відбувалися істотні зміни.

 


30.01.2017; 01:36
хиты: 134
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь