пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


становище південнослов’янських народів під владою Туреччини у другій половині 17ст

 

Найбільш значні зміни в соціально-економічному становищі болгарських земель після турецького завоювання пов'язані зі становленням на Балканах системи землеволодіння, докорінно відмінною від доосманської. Всі завойовані турками болгарські землі спочатку підпорядковувалися скарбниці і набували статус державної (мірійської) власності. Під час ранніх османських завоювань деякі землі давалися найбільш заслуженим воєначальникам в повну власність (мюльк). Султану як апанажі (хасс) виділялися найбільш великі і багаті володіння. Частина земель їх користувачам дозволялося перетворювати в вакуфи - володіння, передані у вічне користування мусульманським релігійним організаціям та їх інститутам - школам (медресе), прочан будинкам та іншим благодійним установам. Велика частина завойованих земель ділилася на ділянки-тімару і лунала бійцям османського війська («людям меча») і чиновникам («людям пера»). Тімарна система - стрижень османського землеволодіння - повністю склалася до кінця XV ст. Тімару поділялися не по площі оброблюваної землі, а по приблизно оцінюваному річному доході від володіння, яким міг бути не тільки земельну ділянку, але і млин, рибна ловля, збір з будь-якої діяльності і т.д. Цей дохід повинен був забезпечувати прокорм та спорядження воїна і його збройної прислуги і в XV-XVI ст. становив від однієї до п'яти тисяч акче (срібних монет). Тимар не міг бути проданий, скасовано або відчужений іншим способом, його не можна було також передати у спадок. Швидше за все, в перші століття османського панування володіння тімару не означало постійного проживання в ньому власника (спахіна) і зводилося до отримання ним з казни певної суми грошей.

Такий стан значно звужувало сферу особистих контактів селянина з тримачем тімару - головне джерело конфліктів у середньовічному суспільстві - і було певною мірою вигідним для болгарських селян. Селянин по османському праву був спадковим власником земельної ділянки, він міг за згодою єпархії та місцевих властей продати його або передати родичам, йому особисто належали будинок, будівлі, худоба та знаряддя праці. Господарство (хане) обкладалося численними податками, але більшість їх носило традиційний характер. Це були десятина (ушур), що стягується на користь держателя тімару з усього врожаю та приплоду, податок на державні потреби (аваріз). До них додавалася і вже згадувана подушна подать - Джиз. Виконувало населення і різного роду трудові повинності - візництво, будівництво та ремонт фортечних стін і доріг і пр.

Частина селян мала особливі обов'язки по відношенню до османської держави. Це були служба в допоміжних військах (войнуклук), охорона доріг і гірських проходів (дервентд-жийєтво), заготівля вугілля (кюмурджійство), вирощування соколів для султанської полювання (догакджійство) і т.д. Хоча для деяких категорій цього населення і існували певні привілеї - наприклад, войнукі і доганджі отримували в спадкове користування наділи, вільні від звичайних податків і повинностей, - в цілому виконання особливих обов'язків лягало важким тягарем на болгарське населення.

Болгари, що складали більшість населення міст, частково несли ті ж повинності, що й селяни, так як займалися переважно сільськогосподарським виробництвом. Ремесло і торгівля суворо регламентувалися османським законодавством. З XVI ст. починається практика об'єднання ремісників і торговців у корпорації – еснафи, організовані також за конфесійною ознакою. Члени еснафа становили самоврядну громаду з характерною для середньовічної цехової організації ієрархією: майстер (майстор), підмайстер (калфа) і працівник (чирак). Вони мали спільне майно – скарбницю, склади, крамниці, майстерні та ін. Влада строго регламентували обсяг виробництва, якість виробленого товару і ціни на них.

В цілому міста, особливо в XV ст., відчували певний господарський підйом, перш за все пов'язаний із стабілізацією положення в балканських володіннях османської держави, що стали глибоким тилом для османських завойовників, далеко просунулися в Центральну Європу. Пожвавилася дунайська і чорноморська торгівля, відновилися внутрішні і зовнішні зв'язки, активізувалося ремісниче виробництво, особливо ті його галузі, які були пов'язані зі спорядженням і постачанням османського війська. Особливий підйом зазнала гірничорудна справа на заході та півдні Болгарії.

Таким чином, в перші століття османського панування болгарські землі не тільки відновили свій господарський потенціал після спустошливої навали, але і значно наростили його. Виникли і розвинулися нові міські центри (Габрово, Пазарджик, Карлово тощо), змінили свій вигляд позбулися кріпосних стін і сконцентрували навколо ринку конфесійно відокремлені квартали - махаллі - старі горола (Тирново, Софія, Пловдив), а також дунайські порти, пов'язані з торгівлею по річці і з задунайським землями - Трансільваііей і Валахією. Болгарська аграрна провінція, особливо родючі придунайські і подбалканські землі, стала надійним джерелом сільськогосподарської продукції для величезних за чисельністю османських військ, мас, що осідали в містах декласованих мусульман і вічно відчувають недолік продовольства османської столиці Стамбула, де до кінця XVI ст. проживало не менше півмільйона осіб. Не буде перебільшенням сказати, що саме болгарські землі в перші століття османського панування були основним джерелом фінансових і матеріальних ресурсів для тривалої османської експансії в Центральну і Східну Європу.

Сербія Про сербські міста до XVI ст. ми володіємо вельми мізерною інформацією. Конкретні відомості про неаграрні галузі економіки стосуються майже виключно гірничої справи, найбільшим центром якого було м. Ново-Брдо, на початку XV ст. (при Стефане Лазаревиче) отримав грамоту - єдиний у своєму роді зразок розвитку міського права в Сербії (зберігся тільки початковий фрагмент). Одночасно був виданий «Закон про рудниках». Прогрес, що намітився, був перерваний внаслідок османської експансії. Ново-Брло не тільки постраждало в період військових дії, а й лишилось християнських мешканців, замість яких були поселені мусульмани. Хоча доходи від рудників складали «султанський Хас», гірнича справа, як і раніше залишалося в руках християн, можливо, це були нащадки тих вихідців з німецьких земель, яких «Законник Стефана Душана» називав саксами. Але турецький уряд не виявляло достатньої турботи про підтримку цієї галузі, і до кінця розглянутого періоду вона втратила своє колишнє значення.

У нових умовах перевагу чинився галузям, який відповідав потребам військового часу і смакам Сходу,внаслідок чого міста аж до останніх десятиліть XVII в. зміцнювали своє становище. Найбільш значні міські центри налічували по кілька десятків тисяч жителів.З ремесел переважно розвивалися металообробні (зброярня виробництво, виготовлення домашнього начиння, ймовірно, орієнтального зразка), шкіряні (сербський місто Ужице славився своїм сап'яном) і виробництво деяких видів текстильних виробів (наприклад, вишитих подушок і завіс з кольорового полотна).

І все ж значення того чи іншого горола в основному залежало від стану торгівлі. На цій основі успішно розвивався Белград. Його роль як торгового центру стала особливо помітною після падіння Буди і Темешвара (Тімішоари); в Белград перемістилася Дубровницька колонія з занепалого Смедерева (об'єктами торгівлі були не тільки продукти ремесла та сільського господарства, а й церковні книги). Особливу активність в Белграді проявляли крім дубровницьких і венеціанські торговці.

Своєрідна ситуація склалася в землях, що увійшли до складу Османської імперії, де в XVII ст. інтенсивно розвивається процес читловчення.

Термін «чифтлік», або «чітлук» перекладається як «баштіна». Спочатку він означав селянське господарство, тобто ті самі поля і виноградники, про які згадує «Законник Стефана Душана» (володіння ними було обумовлено виконанням певних обов'язків, але з певною застереженням: їх можна було завішати або продати). У цьому сенсі права безпосередніх виробників, в тому числі християнської «райї», були ширше, ніж права «спагіїв» - представників «лицарського стану». Володіння останніх, «спахілукі», представляли собою різновид ленів, які приносили строго певний дохід у вигляді натуральних і грошових податей. На відміну від положення в середньовічній Сербії на завойованих територіях панська земля, як правило, відсутня, і панщини на користь спагіїв піддані не несли.

Аж до того часу, коли позначилися перші грізні ознаки кризи, пов'язаної з падінням політичного і військової могутності імперії, таке положення, видимо, задовольняло турецьких панів, як «спахогланів», які отримували свої податкові квоти, так і яничарів, що складали піхотний корпус і оплачуваних з скарбниці. Коли ж військові трофеї перестали бути надійним джерелом збагачення і підвищення податків початок підривати економічні можливості селянського господарства, представники панівного класу були змушені шукати вихід в підвищенні власної господарської активності.

Хто виступив ініціатором перевороту - спагії або яничари, - сказати важко. В системі аграрних відносин Османської імперії з'являється нова фігура яничарського агі, узурпуючого селянські права і перетворюється в чітлук-сахіб, який заводить власне господарство, засноване на експлуатації селян, зобов'язаних панщиною. Подібний шлях проробляли і самі спагії, змушуючи заборгували підданих поступатися їм свої права на чифтлік, після чого земля оброблялася там працями райї.

До кінця XVIII ст. фігура спагія, з бичем у руці наглядає за польовими роботами, стає типовим явищем у сербському селі.

Проте в деяких сільськогосподарських галузях ініціатива залишалася в руках селян. Мова йде про тваринництво, і перш за все - свинарство (що цілком зрозуміло, оскільки мусульмани з релігійних міркувань не могли займатися цією прибутковою справою, так само як і виробництвом ракії (горілки), що також користувалася попитом на ринку).

В цілому на території Османської імперії після війн першої половини XVIII ст. християнське населення виявилося в несприятливих умовах. Турецька адміністрація видавала дискримінаційні укази. Наприклад, християнам було строго заборонено носити розкішні вбрання і використовувати в своїх нарядах певні кольори. Вони повинні були виявляти знаки смирення в спілкуванні з мусульманами. У 1767 р. була ліквідована православна патріархія Печа, а на наступний рік та ж доля спіткала архієпископію Охрід. Всі сербські землі опинилися під юрисдикцією Константинопольського патріарха. З цього часу починається процес заміни сербських єпископів грецькими.

Боснія та Герцеговина Боснійська еялет знаходилася на околиці Османської імперії на кордоні з християнськими володіннями, тому турецька влада діяли тут дуже обачно. Боснійська знать поступово, без зайвого примусу, переходила в іслам і ставала опорою Порти в обороні імперських кордонів. У Боснії ріс і шар землевласників-турок. Велика частина землі була державною і розподілялася за військову або цивільну службу серед спагіїв. Великі лени називалися Хассі і належали султанові, членам султанської родини і вищим чиновникам держави. Крім цього, існували і володіння, подаровані в повну власність – мюльки і церковні лени - вакуфи. В кінці XVI ст. ця так звана «військово-ленна система» переживала кризу, що призвела до збільшення великих землеволодінь і розорення дрібних, що згубно позначилося на стані турецької армії, основу якої складали власники дрібних і середніх ленів - спагії.

Під час османського панування в Боснії існували райони, де постійно діяли гайдуцькі загони (чети), що складалися з тих, хто втік в гори і ліси, і завдавали дошкульних ударів по турецької армії й адміністрації. У той же час гайдуки часто виступали в ролі лихих розбійників, не розрізняли ні правих, ні винуватих.

Після австро-турецької війни 1716-1718 рр. деякі північні райони Боснії тимчасово перейшли в руки Габсбургів, а потім знову повернулися до складу Османської імперії. У XVIII ст. Боснія, подібно Сербії, не раз ставала ареною боротьби Габсбурзької монархії з Портою

.


30.01.2017; 01:36
хиты: 737
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь