пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Політика освітченого абсолютизму в Росії та її особливості

У Росії, як і в інших європейських країнах, перехідна епоха від феодалізму до капіталізму породила ідеологіюПросвітництва. На період освіченого абсолютизму відносяться 60-і рр.. - Час правління імператриці Катерини II.

Освічений абсолютизм в Україні характеризується такими заходами, в яких були зацікавлені дворяни і сама держава, але які в той же час сприяли розвитку нового капіталістичного укладу. Важливою рисою політики освіченого абсолютизму на яку вказують дослідники, було прагнення монархів послабити гостроту соціальних суперечностей у своїх країнах шляхом вдосконалення політичної надбудови.

Вступивши на престол, Катерина зробила у перші роки царювання ряд поїздок по країні: у 1763 р, їздила в Ростов і Ярославль, в 1764 р. відвідала прибалтійські губернії, в 1765 р. проїхала по Ладозькому каналу, у 1767 р. по Волзі на барці від Твері до Симбірська, а потім по суші повернулася в Москву.

Наказ Комісії щодо складання проекту нового Уложення. Катерина II вирішила дати Росії законодавчий кодекс, заснований на принципах нової філософії і науки, відкритих епохою Просвітництва. Із цією метою в 1767 р. Катерина II почала за складання своєї знаменитої інструкції - «Наказу Комісії щодо складання проекту нового Уложення». При його складанні вона, по власним визнанням, «обібрав» Монтескє, який розробив ідею поділу влади в державі, і інших його послідовників. Її політика освіченого абсолютизму припускала правління «мудреця на трон». Вона була добре освічена, знала твори просвітителів - Вольтера, Дідро та ін, складалася з ними в листуванні.

«Покладена комісія». Найбільшим заходом освіченого абсолютизму зявився скликання в 1767 р. Комісії про твір проекту нового уложення (Покладена комісія). Соціальний склад Комісії, за підрахунками Ключевського, виглядав таким чином: з 564 депутатів 5 відсотків припадало на урядові установи, від міст - 39, дворянства - 30, сільських обивателів - 14 відсотків. На козаків, іногородцев і інші класи припадало лише 12 відсотків.

Покладена комісія почала засідання в Грановитій палаті Московського Кремля влітку 1767 На подальшу російську дійсність робота цієї Комісії не вплинула, але зате шуму і гучного фразеології навколо цієї акції імператриці було більш ніж достатньо. На одному із засідань Катерині було надано титул «великої, премудрої матері Вітчизни».

 


30.01.2017; 01:36
хиты: 121
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь