пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Оцінка реформ Петра1 в дворянсько-буржуазній,вітчизняній та зарубіжній історіографії

Соловйов В.М. «Історі Росії з найдавніших часів», «Публичные чтения о Петре Великом» інтерпретує добу Петра як період боротьби між двома діаметрально-протилежними принципами держ.управління,становою монархією і абсолютизмом; характеризує реформи як революцію,здійснену верхами(урядом Петра1),яка була викликана історичною необхідністю. 17ст.-період соціально-економічної кризи і династичного безладу в Росії.

В.О.Кричевський «Курс Русской истории»

С.Ф.Платонов «Лекції по російській історії» Вважали,що у 17ст. ішов позитивний процес створення передумов для реформаторської діяльності Петра;були закладені економічні,соціальні,політичні передумови рос.періодизації і визначені основні риси програми реформ Петра у галузі внутрішньої і зовнішньої політики.

Петро Мілюков «Державне господарство Росії у першій чверті 18ст. і реформа Петра Великого» Події виступають у вигляді безперервного ланцюга суспільних прорахунків,модернізація виявляє відсутність перспективи,продуманого плану,наслідком чого стала взаємна суперечливість більшості реформ. Це пояснюється тим,що внутрішні реформи були спорадичною(випадковою)реакцією на події Пн.війни. уся внутрішня політика була лише засобом для досягнення зовнішньо-політичної мети,реалізація якої була оплачена тотальним розоренням країни.

М.Покровський «Русская история с древнейших времен». При визначенні сутності реформ Петра він пропонував взяти за основу марксиське поняття історії. Покровський характеризував Петра як ранню фазу зародження капіталізму,коли торгівельний капітал починає створювати буржуазну основу російського суспільства. Влада перейшла від дворянства до рук буржуазії,настала «весна капіталізму». Купцям необхідний ефективний державний апарат,який обслуговував їх потребияк у галузі внутрішньої так і зовнішньої політики. У зв’язку з цим-адміністративні реформи Петра,політика та війни пояснюються інтересами капіталізму.

Сиромятников Б.І. «Регулярное государство Петра1 та його ідеологія» вважав,що абсолютизм Петра1 був буржуазним,анти дворянським,що його соціальна політика захищала інтереси селянства. В Росії доби Петра прийшли у рівновагу два протиборчих класи-дворянство і буржуазія,у зв’язку з чим-влада досягла певної незалежності,стала посередником між ними,піднеслася над класовою боротьбою.

 


30.01.2017; 01:36
хиты: 121
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь