пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Сучасна історіографія генези капіталізму в Польщі

 

ВОЙЦЕХІВСЬКИЙ (1900-1955 рр.) - доводив, що на відміну від Західної Європи де феодалізація означала перетворення королівських службовців в королівських ленників, а підпорядковані їм території в лени, в Польщі феодальна роздробленість мала вигляд поділу країни між членами правлячої династії. Рівність феодальних родів завадив формуванню феодальної ієрархії. Тому відбувався безпосередній перехід від родового ладу до станової державності.

Підручник «ІсторіяПольши»(1956) під редакцієюКоролюка грунтовно знайомить нас політичним строєм та соціально-економічним розвитком всіх польських земель окремо, особливу увагу робить на залежність економіки відстають від політичних рішень. І оскільки підручник вирушив у радянські часи, багато чого у ньому перекручене і розглянуто з погляду переваги російської, зокрема величезне місце відведено розвитку Королівства Польського. Автори розглядають його як найрозвинутішу частину польських земель, розвиток якої впливало на становище у інших землях.

Окремо економіці Польщі присвятили свої дослідження 2 автора: Рутковський («Економічна історія Польщі» - 1953) і ВітольдКуля («Формування капіталізму у Польщі» - 1959). Що ж до Рутковського, то даний автор наголошує на перевага економіки життя і розглядає історію Польщі, у контексті цього підходу. Погляди Вітольда Куля, як власне і його праці, дали поштовх подальшому дослідженню економіки Польщі, оскільки вона пропонує нові підходи до цього питання. Він обгрунтовує 5 тез, які є визнаними у науці на той час. В нього першого ми можемо зустріти вплив розділу Польщі на економіку земель, вважає, було утруднено всебічний економічний розвиток і, отже, сталося поглиблення нерівномірності економічного розвитку, властивою капіталізму.

Одним з головних творів у питанні – збірник «Польща шляхах розвитку і утвердження капіталізму», що вийшов 1984 року. У статті «економічний розвиток Польщі наприкінці 18 – 60-ті роки 19 століття», автори обгрунтовують свій підхід до цього періоду економіки, як часу перетворення феодальних взаємин у відносини капіталістичні. Головна думку авторів – цей час єдиного переходу польських земель  в капіталізм. Відмінності би в економічному розвитку були, але мали локальний характер,або не мали переважного значення.

 


30.01.2017; 01:36
хиты: 141
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь