пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Ліквідація турецького панування у Словаччині 1669 і перхід її під владу Габсбургів. Занепад господарства,посилення контрреформації

Протягом півтора століття Словаччина мусила все протистояти тиску османів. Після захоплення 1562 р. південної частини Словаччини, словацькі території стали центром політичного життя Угорського королівства. Протистояння угорських феодалів абсолютистським і централизаторским прагненням Габсбургів, спробам зміцнити позиції католицькій Церкві найчастіше набувало форми змов і повстань. Більшість їх сталася на території Словаччини. Концентрація угорської шляхти, котра покинула родові маєтки, захоплені османами, необхідність утримання чисельної армії за захистом кордонів монархії Габсбургів мали дуже суперечливі наслідки. Вони лише сприяли інтенсифікації сільського господарства, а й посилювали тиск уряду, дворянства, місцевих чиновників на словацьке селянство. Усе це вело до того що залишали землі феодалів та йшли чи у прикордонні райони, чи у гори, де об'єднувалися в численні боївки і ставали ударною силою більшості станових повстань XVII - початку XVIII в.

Бурхливі події Тридцятилітньої війни 1618-1648 рр. також торкнулися Словаччини. Більшу частина словацьких земель зайняли війська трансільванського князя Дьердя Ракоці, У результатіавстро-турецких війн 1660—1664 і 1683—1699 рр. частина Словаччини перебував під тимчасової владою султана.

У 1678 р. біля Словаччини угорські магнати,що спирались на підтримку Османської імперії, підняли одне з найбільших станових виступів проти Габсбургів. Поразка турків в 1683 р. збільшило становище повсталих і прискорило їх розгром. Під час османської окупації майно шляхти конфісковували, тисячі жителів Словаччини опинилися у рабстві, економіка лежала в руїнах.

На повернутих з-під влади Порти територіях Габсбурги почали проводити політику Контрреформації. У її рамках вилучалися землі в магнатів-протестантів і  передавались у володіння іноземному дворянству.

Політичне становище словацьких територій в XVIII в.

У 1703 р. магнати на чолі з Ференцом II Ракоці підняли нове повстання, що вилилось в антигабсбурзьку війну. Воно охопило Словаччину, Трансільванію та власне Угорщину. Після кількох поразок урядових військ Габсбурги частково прийшли до влади. Тільки 1711 р. відповідно до укладеного мирного договору династію Габсбургів визнали в угорському королівстві навічно. Одночасно розпустили повстанське військо.

Словаччина перестає бути центром політичної, суспільної відповідальності у культурному житті Угорського королівства. Поступово перетворюється на політичну периферію, яку залишали магнати. Такий відтік призвів до посиленню словацького елемента у цьому регіоні. Разом з тим,повстання, війни з османами, епідемія холери сприяли з того що багато районів Словаччини знелюдніли.зпустошення земель посилювало економічну кризу. Украй важкому стані перебувало селянство, повною мірою відчувало у собі найжорсткіші методи експлуатації, виконувало практично нерегламентовану панщину та інші численні повинності. Намагаючись послабити невдоволення сільського населення, Марія Терезія в 1767 р. видала Земельний. У цьому акті повинності селян визначалися виходячи з їхнього майнового становища. Селянство вбачало вихід із вкрай важкого стану в переселення в малонаселені райони, покинуті османами.

Вкрай повільно проходило економічне відновлення Словаччини. Перебування Словаччини в центрі бойових дій визначало орієнтацію ремісничого виробництва на військові потреби. Поступово за умов відновлення світу пожвавлюється торгівля, з'являються перші мануфактури.

Сорокалітнє правління Марії Терезії (1740-1780) стало епохою централізації монархії Габсбургів. Проте Венгерскому королівству удалося відстояти свої автономні права до 1764 р. Шляхом здійснення ряду митних реформ і видачі торгівельних акцій почалося перетворення  маленької частини держави у сировинну базу. Так було в 1771 р. у Словаччині, як і в усьому королівстві було заборонено відкриття нових мануфактури.

Найважливіша значення для відродження економіки Словаччини мала видобуток дорогоцінних металів. Застосування нової технології, запропонованої словацькими майстрами, вивело словацьке виробництво на європейський рівень. Технічні досягнення використовувалися усіми рудниками Центральної і Східній Словаччини. Невипадково цей період у розвитку гірничодобувної галузі отримав назву «золоте століття».

Курс на реформи, які почала Марія Терезія, було продовжено її сином Йосипом II. Найважливішим для Угорського королівства став Патент 1785 р., яким закріплювалися скасування особистого кріпацтва,право селян на вільний вихід із маєтків. Інший знаменний акт освіченого абсолютизму — Патент про віротерпимість (1781), надавши всім віруючим право вільного відправлення культу, - привело до поліпшення становища словацьких протестантів.

 


30.01.2017; 01:34
хиты: 166
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь