пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Другий поділ Польщі. Повстання під проводом Костюшка

Втручання сусідів призвело до другого поділу, затвердженого сеймом у Гродні 1793 року.

Цього разу від Речі Посполитої відрізали такі частини:

до Королівства Пруссія відійшли вся Великопольща та частина Мазовії;

до Російської імперії — Київщина, Східна Волинь, ПоділляБрацлавщина та білоруські землі;

Австрійських вимог до уваги не взяли.

Відповіддю на другий поділ стало визвольне повстання, яке очолив Тадеуш Костюшко. Повстання придушували пруська та російська армії. У червні 1794 царські загони оволоділи Краковом, у серпні — Вільном, а 4 листопада російська армія під проводом Олександра Суворова штурмом здобула Прагу — передмістя Варшави. Як доповідав Суворов, за цей день його вояки знищили 12 тис. бунтівників, а 2 тис., рятуючись, втонули у Віслі. Місяцем раніше в битві під Мацейовіцамиpl на підступах до Варшави було взято в полон тяжко пораненого Костюшка. За легендою, падаючи з коня (що й стало причиною полону), він вимовив сакраментальне: Finis Poloniae (Кінець Польщі). Так насправді й сталося: 25 листопада 1795 король, на той час уже вивезений на почесне ув'язнення до Гродна, підписав зречення від престолу.

Повстання Костюшко Конституція , проголошена на варшавському сеймі 3 травня 1791 , порушила велике невдоволення серед магнатів і шляхти Речі Посполитої. Зібравшись у Тарговіце ( Торговиця на території сучасної України ) , незадоволені оголосили конституцію знищенням і утворили конфедерацію для боротьби з королем Станіславом , що визнала їх бунтівниками. Імператриця Катерина II , закінчивши війну з турками , прийняла Тарговицької конфедератів під своє заступництво і веліла генералу М. В. Каховському вступити в Польське королівство , а генералу М. Н. Кречетникову - до Литви. Почалася запекла боротьба прихильників нової конституції проти конфедератів і російських військ ; успіх став схилятися на бік останніх , і так як в той же час прусський король Фрідріх Вільгельм II прийняв сторону Росії , король Станіслав Понятовський змушений був підкоритися вимогам конфедератів і укласти з російськими перемир'я.

У Гродно був скликаний сейм , на якому проголошено відновлення колишньої конституції ; Варшава і кілька інших міст були зайняті російськими гарнізонами ; польська армія переформована по російському зразку , багато частин її передбачалося розпустити .

 


30.01.2017; 01:34
хиты: 123
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь