пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


3.Мистецтво еліністичного часу: скульптура, архітектура.

Через взаємодію грецької та давньосхідних культур утворилася своєрідна нова елліністична культура.

У всьому елліністичному світі процвітали архітектура та скульптура. Головними центрами елліністичної культури стали міста Александрія, Антіохія, Пергам, Радос та ін.

За доби еллінізму грецькі архітектори створили видатні споруди. Проте їх характер змінився. Тепер храми, палаци, скульптури відзначались масштабністю, прагнення вийти за рамки людського і прорватися у світ богів. Звідси прагнення увічнити себе в грандіозних пам'ятках, тяга до надмірності. Будівлі прикрашали мозаїкою, фресками, художніми творами, схожими на великі еллінські зразки. Талановиті  художники створювали справжні шедеври.

Одно з найграндіозніших творінь мистецтв став Колос Родонський, бронзова статуя бога Сонця Геліоса , який будувався протягом 292-280р.,учнем Лісіппа, Харесом. Статуя досягала 33м.та важалася одним із чудес світу. Скульптура Венера Мілоська, мармурова статуя богині Афродіти, створена бл.150р до н.е., автор якої невідомий; Ніка Самофракійська, мармурова статуя богині Ніки, споруджена жителями о. Родос в честь перемоги над флотом сирійського царя; Скульптурна група "Лаокоон",троянський жрець, який являє собою вираз небачених людських зусиль у боротьбі за життя.

Видатними пам´ятниками будівельного мистецтва були насамперед культові споруди — храм Артеміди в Ефесі, збудований на місці спаленого у 356 р. до н. є. Геростратом, храм Аполлона в Дідімах поблизу Мілета, храм-гробниця царя Карії Мавсола в Галікарнасі, монументальні вівтарі — Зевса та Афіни в Пергамі, Гієрона в Сіракузах. Подальшого розвитку набуває містобудування. Саме у цей час зодчим вдалося впровадити в життя планову систему міської забудови, розроблену архітектором Гіпподамом. Створюється міське середовище, яке однаково задовольняє як вимоги зручності, так і закони естетики. Багато уваги надається житловому та цивільному будівництву. Керуючись грецькими архітектурними нормами, зодчі елліністичної епохи перейняли притаманну Сходові монументальність та розкіш, що виявилося як у розмірах, грандіозності будівель, так і в пишності скульптурного декору.


16.06.2016; 22:53
хиты: 122
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история древнего мира
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь