пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Передумови гуситського руху. Діяльність Яна Гуса. Політична боротьба в 1415-1419 роках. Повстання 1419 року.

Гуситський рух — боротьба чеського народу в 1-ій половині 15 ст. проти католицької церкви і німецького засилля, що вилилася в так звані гуситські війни (1419–1437), названий за ім'ям чеського мислителя, реформатора церкви Яна Гуса.
Ян Гус - національний герой чеського народу, проповідник, мислитель, ідеолог чеської Реформації. Був священиком і деякий час ректором Празького університету. 6 липня 1415 в Констанці був спалений разом зі своїми працями. Страта Гуса викликала гуситські війни (1419-1434).

Поштовхом до виникнення гуситського руху стали виступи Яна Гуса і його сподвижників — Ієроніма Празького та інших. Гусити засуджували накопичення багатств церквою і духовенством, закликаючи повернутися до «євангельської бідності»; вважали, що для того, щоб кожна людина могла зрозуміти «Закон Божий», богослужіння повинно здійснюватися чеською/рідною мовою; критикували католицьке причастя для духовенства хлібом і вином, а для мирян лише хлібом; доводили, що в першопочатковому християнстві всі причащалися однаково.

Страта Яна Гуса (1415) і Ієроніма Празького (1416) за рішенням Констанцського собору викликала вибух обурення серед чехів та стало поштовхом до гуситських війн.

У гуситському русі із самого початку позначилося два крила — помірне (Чашники) і радикальне (Таборити), що мали різні цілі.

Таборити. Табори́ти — прихильники радикальної течії гуситського руху у Чехії XV століття.

Назва походить від гори Табор на півдні Чехії, де була їхня фортеця. Програмний документ — «Дванадцять празьких статей». Це були переважно селяни, міська біднота, частина дрібного дворянства, бідне духовенство, ремісники. Вимагали докорінної реформації католицької церкви, позбавлення її багатств, переведення богослужіння на чеську мову, скасування приватної власності, феодальних привілеїв і створення царства справедливості.

Чашники. Ча́шники — прихильники поміркованої течії гуситського руху у Чехії XV ст. Програмний документ — «Чотири празькі статті». Це були переважно магістри-богослови університету, частина панів і рицарів, середнє духовенство, багато ремісників. Вимагали позбавити католицьку церкву її землеволодінь, здійснювати причастя мирян хлібом і вином («чашею» — звідки й пішла їх назва), запровадити для духовенства відмову від власності, суворе покарання за здійснені гріхи.

 


20.06.2016; 16:29
хиты: 128
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь