пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Характеристика Євангелій

 

Євангеліє походило від грецького слова і в перекладі означає: “блага вість”, “добра звістка”. Це розповідь про народження Ісуса Христа, Спасителя світу, Його життя, смерть і воскресіння. Євангелія є основним джерелом знання про життя Господа, тому що без них це знання було б скинуто до рівня окремих свідчень[1, с. 7].        Євангеліє безсумнівно розповідає про Христа. Але це не біографія, бо охоплює лиш короткий період життя Месії. Вона дуже мало говорить   про   юність   і   дитинство,   не   відображаючи психологічної картини Його розвитку. Основний період, описаний   у  Євангеліях,  тривав  близько  трьох  років. Євангеліями ці записи називаються традиційно, бо саме словом “блага вість” починається розповідь Марка про життя і вчення Христа.
Усі Євангелісти присвячують значну частину своїх книг останнім днів Життя Христа. Св. ап. і єванг. Марк фактично присвячує третину своєї книги цій серії подій. Інші Євангелісти, хоч і меншою мірою, роблять те ж саме. Основною їх метою, без сумніву, був опис Його смерті. Опис добрих діл, чудес і вчення потрібно розглядати як стрімкість до смерті та воскресіння Месії. Тому саме смерть і воскресіння Христа була головною темою проповіді перших християн.

Ми не маємо ніяких даних, яке з них написане першим. Необхідність в історичних письменних свідченнях і в катехитичних цілях не визиває ніякого сумніву. Для Євангелізації поган письмові документи могли дати велику допомогу. Тісно зв’язані з Євангелізаційною місією були і апологетичні потреби [5, с.14-15].

За свідченням Луки і Климента Олександрійського, але тільки чотири Євангелія дійшли до нас як канонічні (достовірні) документи. Канонічними вважаються Євангелія від Матвія, Марка, Луки, Івана.
Синоптичними, тобто подібними за змістом вважаються три перші Євангелія. У цих творах є виклад і діяльність Спасителя за подібним змістом. Всі ці євангелія мають спільну історичну структуру, відрізняючись тільки в деяких деталях. Наприклад, подібно описують хрещення та спокушання Христа, Його служіння в Галілеї, усі вони показують визнання Петра в кесарії Филиповій як поворотний момент у служінні, подібно описують останню мандрівку в Єрусалим, суд, розп’яття та воскресіння. Крім однакового змісту, можна побачити й опис якоїсь події з одинаковою лексикою. Наприклад: зцілення прокаженого; питання про владу Христа; частини есхатологічного вчення; прохання Йосипа Ариматейського віддати йому Тіло Ісуса.

Навіть при поверхневому читанні Єангелія від Івана не можна не побачити, наскільки сильно воно відрізняється від синоптичних Євангелій. Апостол Іван звертається до єврейської історії. Ісус багато раз посилається на старозавітні персонажі, особливо на Мойсея та Авраама. Крім того, в жодному з синопттичних Євангелій не надається так багато уваги вченню нашого Господа про Святого Духа, як у четвертому Євангелії. На відміну від синоптичних Євангелій, вчення Івана стосується більш абстрактних тем, таких як світло життя, любов, правда, вірність, божественність Ісуса Христа, які постійно повторюються в книгах.


13.06.2016; 20:08
хиты: 156
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь