пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Послання Апостолів

Послання апостолів , ранньохристиянські вигадування, що входять в Новий заповіт, що мають епістолярну форму; церковною традицією приписуються апостолам . Адресовані християнським общинам, окремим особам або всім християнам. У них зачіпаються різні питання віровчення, культу, організації християнських общин. Питання про достовірності, авторстві і часі написання дискусійний: П. а. датують від 2-ої половини 1 ст до середини 2 ст Частина П. а. визнана несправжньою навіть рядом богословів. З багатьох П. а. лише 21 включено в Новий заповіт (14 приписуютьсяПавлу, 3 — Іоану, 2 — Петру, 1 — Іакову, 1 — Іуді). Наступні твори Новозавітного канону цілком зберегли свою індивідуальність, вони називаються Посланнями, їх двадцять одне.

Перші сім називаються соборними Посланнями. Вони присвячені актуальним на той час проблемам віровчення. Автори стурбовані появою численних єресей, гоніннями на християн збоку римської держави та іудеїв. У цьому вони вбачають ознаки другого пришестя Ісуса і тому розроблюють теоретичні деталі цієї події.

Серед авторів соборних Послань з'являється одна з ключових осіб нової релігії - апостол Петро, який вважається будівничим християнської церкви.

Послання апостолів написані на початку, а частина - в кінці II ст. Послання являють собою ряд листів інструктивного спрямування, вони також адресовані різним общинам і особам. Проте тут уже християнство відокремлене від іудаїзму, чітко формулюються специфічні християнські ідеї покірності й примирення з дійсністю. Ідеї месіанізму виражені значно слабше, прихід Месії і "Страшний суд" відкладені на невизначене майбутнє. Втім, з'являється нова ідея - спокутної смерті за гріхи людства і воскресіння божества. Це пояснюється зміною політичної обстановки в Римі - імператорська влада зміцнюється, народні повстання придушені. Судячи з усього, серед християн перемогли ті, хто стояв на позиціях примирення з існуючим ладом. Мабуть, це і є початок існування християнства як нової релігії. Як уже сказано, його пов'язують з діяльністю Павла, який "відредагував" християнство і остаточно витравив з нього демократичний дух. Цілком слушно багато дослідників у зв'язку з Посланнями,говорять про "допауліанське" і "пауліанське" християнство. Найдавніший документ Нового Завіту - Апокаліпсис. Доведено, що точною датою його написання є період між 9 червня 68 р. - 15 січня, 69 р. Це період царювання імператора Гальби. Свого часу ці дати вирахував Ф.Енгельс, і вони досі вважаються найвірогіднішими. Апокаліпсис являє собою ряд послань, адресованих семи християнським общинам у Малій Азії, кожній окремо.  За християнською традицією автором Апокаліпсиса вважається апостол Іван, якому нібито належить також авторство четвертого Євангелія і три соборних Послання. Але Послання написано значно пізніше, за час більший, ніж життя однієї людини.


13.06.2016; 20:07
хиты: 143
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь