пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Історіографія диктатури Цезаря

Гай Юлій Цезарь народився 13.07.1000 року до н. е. Походив із стародавнього і знатного патриціанського роду. Він сам з притаманною справжньому римлянові гордістю підносив свій рід до напівлегендарних царів і навіть до богів. „Рід моєї тітки Юлії підноситься від матері до царів, а по батьку ж - до безсмертних богів, так як від Анка Марція походять Марси-Рекси - рід Юліїв, до якого належить і моя сім'я".

Що стосується матері царя - Аврелії, вона також походила з стародавнього плебейського роду Аврелії. Незважаючи на знатність походження, родина Цезаря традиційно була зв'язана з противниками сенатського режиму, з тими, кого вважають представниками демократичного крила. Така традиція могла йти від матері, в роду якої були не тільки консули, але й народні трибуни.

                        У 84 році до н. е. юній Гай Юлій, очевидно, завдяки протекції впливових родичів і друзів родини, був обраний жрецем Юпітера. На цей поважний пост міг бути обраний лише той, хто належав до патриціанського роду. У 84 році до н. е. він одружився з Корнелією, донькою консула Л. Корнелія Цінни, який залишився після смерті Гая Марія фактично єдиним правителем Риму. Але користуватися привілеями цього стану, як і виконувати не стільки важкі, як стиснуті обов'язки жерця Юпітера Гаю Юлію Цезарю припало недовго.

                        У 82 році до н. е. Рим завоювали суллянські війська і диктатором став Сулла. Спершу він відмінив усі закони, прийняті Марієм і Цінною. Їх прибічники були покарані. Цезар був усунений з посади жреця Юпітера. Потім від нього вимагали розлучення з Корнелією. Але Цезар не виконав наказу Сули. Це обернулося погано для Гая Юлія: посаг Корнелії було конфісковано, а Цезар позбавлений спадку. Під загрозою решту, переодягнений, хворий на лихоманку, Цезар блукав в Сабінській області. Та, не зважаючи на всі застережні засоби, його схопив сулленський патруль. Цезар відкупився за 12 000 динаріїв. Вимушений був залишити Рим і вирушив до Малої Азії. Повернувся у 79 році до н. е. у Рим після смерті Корнелія Сулли.

                        Після повернення Цезаря до Риму починається його політична кар'єра. У 62 році до н. е. займає високу посаду претора. У 61 році до н. е. управляє Південною Іспанією.

 

У 60 році до н. е. три видатні політики Риму - Г. Помпей, Мари Красс та Юлій Цезар утворили Перший тріумвірат (від слів „тріумф" - три та „вір" - муж). Це був союз, спрямований проти сенату. Триіумвіри поділили між собою керівництво провінціями і домовилися підтримувати один одного. Користуючись підтримкою колег Юлій Цезар організовував військовий похід у Галлію (територія сучасної Франції). У ході тривалої Галльської війни (58-50 рр. до н. е.) приєднав до риму величезну територію. Цезар вийшов до протоки Ла-Манш і навіть переправився на Британські острови. Завойовані землі увійшли до складу римської держави як провінції Галлія. Поки Красс воював з парфянами в месопотамських пустелях, а Цезар придушував повстання в Галлії, Помпей залишався в Римі і все більше впливав на державні справи. Після смерті в 53 р. до н. е. Красса Помпей фактично ставав єдиним правителем держави. Політична анархія в римі підказувала Сенатській олігархії необхідність сильної влади. Помпей здавався сенату кращим союзником, ніж Цезар. 52 року до н. е. Помпей був обраний консулом вперше в римській історії без колеги. У 50 р. до н. е. Помпей, наляканий успіхами Церазя у Галлії, почав схиляти сенат до прийняття рішення про відклик Цезаря з завойованих земель. 1 січня 49 р. до н. е. сенат ухвалив відповідний наказ. Народні трибуни наклали на це рішення „вето" і втекли до Цезаря. У розпорядженні Юлія Цезаря було лише два легіони (бл. 10 тис. воїнів). Перебуваючи біля кордонів Італії він розумів, що, перейшовши р. Рубікон, розпочне громадянську війну. Зваживши всі „за" і „проти", зі словами „Жереб кинуто!" - він переправився на той бік річки.

 

Помпей відступив до Греції. У Греції поблизу міста Фарсал. У 48 р. до н. е. відбулася битва двох видатних римських полководців.

 

Військо Цезаря ___ Військо Помпея

 

34 тисячі піхоти ___ 60 тисяч піхоти

 

1400 вершників ___ 7 тисяч кінноти.

                        У 45 році до н. е. за наказом Юлія Цезаря було проведено реформу календаря. Календар у Римі вели спеціальні жерці. За багато років вони так заплутали лік днів, що й самі не могли у ньому розібратися. Тому про римських полководців говорили, що вони завжди перемагали, але ніколи не знали, в який день це трапилось. Цезар запросив до Риму вченого-агронома з Єгипту, щоб той виправив календар. Відтоді новий календар стали називати іменем Юлія Цезаря-юліанським. У нашій країні ним користувалися аж до 1918 року. Але і зараз народ не забув юліанський календар, його дати прийнято називати „за старим стилем".

За своє життя Цезар ввів реформу дорожнього руху. Правила Цезаря, звичайно, були не досконалі і суттєво відрізнялися від сучасних, але дещо з них використовується і зараз, наприклад, вулиці з одностороннім рухом. З сходу сонця і до кінця робочого дня (за 2 години до заходу сонця) заборонявся приїзд по Риму колісниць, екіпажів, приватних возів. А іноземці повинні були залишати транспорт за містом і пересуватися тільки пішки або в найманих паланках (своєрідне таксі). Щоб правила виконувалися, був створений спеціальний патруль, який повинен був в основному не допускати сутичок між «водіями». Учні дивляться відеоматеріали з тему, які потім аналізують у класі.


13.06.2016; 19:49
хиты: 119
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь