пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Союзницька війна. Боротьба суланців з марганцями

Союзницька війна, або Марсійська війна (через активну участь у ній племен марсів) 91 — 87 до н. е., основні військові дії відбувалися в 90 — 89 до н.е. — повстання італійських союзників Рима: самнітів, марсів і більшості войовничих народів центральної та південної Італії.

В результаті Союзницької війни італіки отримали права римського громадянства. Однак, вимушені піти на поступки, оптимати зробили все, щоб принизити нових громадян. Їх записали не в усі територіальні округи, а лише у вісім, розглядаючи, по суті, як вільновідпущеників. Сенат переслідував цим мету дещо обмежити політичну активність нових громадян у народних зборах. Природно, нові громадяни та захищали їх популяри були незадоволені таким станом і наполягали на розподілі нових громадян по всіх 35 триб. Неповне рішення союзницького питання, а також важке економічне становище після війни викликали запеклу внутрішньополітичну боротьбу.

Новий спалах соціальної боротьби була пов'язана з діяльністю народного трибуна 88 р. До н.е. е. Сульпиция Руфа.

Сульпиций Руф запропонував декілька законопроектів, які повинні були завдати удару по сенатської олігархії: провести чистку сенату, вигнавши з нього всіх сенаторів, які мають борги понад 10 тис. Сестерцій; розподілити всіх нових громадян і вільновідпущеників по всіх 35 триб, що зрівнювало б їх у правах із старими громадянами. Прагнучи посилити ряди своїх прихильників, Сульпиций Руф запропонував повернути з вигнання засуджених за політичну діяльність. Пропозиції Сульпиция Руфа мали успіх у народних зборах і, незважаючи на запеклий опір оптиматів, були в 88 р. До н.е. е. прийняті і стали законом.

Сульпиций навербував загін в 3 тис. Осіб, дубини яких наводили страх на прихильників оптиматів. Закони Сульпиция послабили авторитет і вплив сенату, зміцнили ряди популяров. Сульпиций запропонував ще один важливий закон, за яким сенатський воєначальник Сулла на три роки поспіль обирався консулом. Закони Цинни задовольняють інтересам широких верств римського громадянства, нових громадян, боржників, міського плебсу, малоземельних землевласників. Сулла був позбавлений повноважень проконсула - командувача армією, і йому на зміну з Риму був посланий наступник. Майно Сулли було конфісковано, його будинки і вілли розграбовані, сім'я шукала порятунку у втечі. Маріанци зміцнили владу, забезпечивши собі підтримку широких верств римського громадянства, і протягом декількох років панували в Італії.

У оптиматів для перемоги над маріанцев у народних зборах не було легальних шляхів. Їх можна було повалити лише пустивши в хід збройну силу. Такою силою розташовував Сулла, успішно воював на Сході проти Мітрідата VI. У його руках були легіони загартованих в суворих випробуваннях воїнів, добре навчених, відданих своїй щасливому воєначальнику. Сам Сулла палав жагою помсти, але, перш ніж повернутися в Італію, він повинен був закінчити війну з Мітрідатом VI.

 


13.06.2016; 19:45
хиты: 118
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь