пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Завдання, проблеми та перспективи розвитку культури України

Українському народу завжди була притаманна висока культурність, шанування звичаїв, традицій та своєї історичної спадщини. Після проголошення незалежності 1991 року, перед Україною постало важливе завдання захисту та розвитку національної культури, проведенні раціональної державної політики спрямованої на зміцнення світоглядних основ суспільства з урахуванням традиційних українських цінностей. Нажаль, економічні кризи, політична нестабільність та відсутність політичної волі суттєво загальмували процес культурної модернізації. На сьогодні реформування культури – це закладення ідеологічного фундаменту для розбудови суспільства майбутнього на основі нашого історичного коріння, мови, звичаїв і традицій, а незапозичених стереотипів та імпортованих шаблонів.

 Актуальні проблеми у сфері культури включають:

 Низький рівень культури та духовності суспільства;

Низький рівень державного фінансування;

Занепад вітчизняного кінематографу, книгодрукування, мистецтва.

Охорона та популяризація історичних памяток;

Спекуляція питаннями мови, історії та релігії.

Відсутність чітких державних кроків з відродження української культури призвели до помітного занепаду суспільної моралі, втрату моральних цінностей, зміну світогляду від первинних основ духовного розвитку до безвідповідального споживання матеріальних благ, посилення соціальної байдужості, апатії та агресії. Ці тенденції яскраво простежуються як у повсякденній культурі спілкування більшості громадян, так і низькому рівні політичної культури та свідомості суспільства, неможливості консолідації зусиль для вирішення спільних проблем. Більшість українців не бачить перспектив у майбутньому, не вірить у можливість покращення ситуації в державі, молодь не має моральних авторитетів та достойних прикладів для наслідування. Через брак державних коштів закриваються музеї, мистецькі центри, книгарні та театри, приміщення яких потім незаконно приватизовуються. Не краща ситуація спостерігається у вітчизняному книгодрукуванні. Систематично скорочується випуск українських книжок, а ті нечисленні, хоча й безумовно успішні спроби популяризації та відродження української книги не мають державної підтримки і часто здійснюються за кошти приватних осіб.
Схоже становище і в українському кінематографі. Світова кіноіндустрія активно розвивається, але Україна залишилася поза цим процесом через занепад власного кіномистецтва. Українські фільми, що без сумніву можуть боротися за найвищі нагороди не мають шансу побачити світ через брак коштів. Навіть український історичний кінофільм «Тарас Бульба» був знятий російським режисером, і визвав багато історичних суперечок. Дуже мало вітчизняних стрічок потрапили на великий екран, часто залишаючись взагалі непоміченими широкою аудиторією глядачів.

Ми добре знаємо про існування семи чудес світу, проте чи часто замислюємося над тим, які чудеса розташовані на нашій рідній землі? Унікальні пам’ятки історії, архітектури, мистецтва, що можуть розповісти про всю історію української держави: від Київської Русі до наших днів. Чого лише варті всесвітньо відомі історично-культурні пам’ятки:

Монастир Киево-Печерська лавра (1051 р.);

Собор Софія Київська (1017 р.);

Заповідник Херсонес-Таврійський (V ст. до н.е.);

Національний заповідник-острів «Хортиця»;

Історико-археологічний музей-заповідник «Кам’яна Могила»

Історико-архітектурний заповідник «Кам’янець» ( XIV ст.);

Національний дендрологічний парк «Софіївка» (кінець XVIII ст.)

Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця» (XI ст.)

Державна культурна політика має бути орієнтованою на  забезпечення, підтримку та розвиток традиційних українських духовних цінностей. Основні завдання держави - проводити активну політики з пропаганди зміцнення інституту сімї та традиційних родинних цінностей: любові, взаємоповаги, доброти. Всебічно сприяти відновленню та утвердженню цінностей солідарності, взаємодопомоги і патріотизму, проводитимемо активну інформаційну політику з понять національного спадку (мови, звичаїв, традицій, цінностей). Прагнучи остаточно поставити крапку у питанні статусу російської мови, можна ініціювати проведення Всеукраїнського референдуму, щодо надання російській мові статусу регіональної у місцях, де російською мовою вважають рідною та користуються нею понад 70% населення.

У довгостроковій перспективі кошти на розвиток та популяризацію української культури можна знаходити за рахунок державно-приватного фінансування та розвитку туристичної галузі. Проведення щорічних Всеукраїнських ярмарок, фестивалів, творчих конкурсів, культурних заходів допоможе зміцнити культурні зв’язки між різними регіонами України, привабити іноземних туристів, відкривши для них неповторний колорит української землі, ознайомити з давньою історією, етнічною музикою про яку крізь віки можуть розповісти кобза і бандура, традиційними видами мистецтв (гончарством, ковальством, ткацтвом, тощо).

Важливе значення має процес відродження української літератури та кіномистецтва. Добра традиція з проведення різноманітних книжкових ярмарок, виставок та форумів має бути продовжена і отримати гідну фінансову підтримку для популяризації та розповсюдження української книги. Особливо це стосується української літературної класики, художньої та науково-популярної літератури, сучасних письменників та молодих авторів, дитячих книжок. Програма «Українська книга» має бути безстроковим національним проектом, завдяки якому українське книгодрукування вийде на світовий рівень розвитку. Книговидавництва та друкарні отримуватимуть від держави посилену допомогу у вигляді певних податкових пільг, організації в Україні літературних подій міжнародного значення.
Проте, що наш кінематограф має потужний нереалізований потенціал, переконливо свідчить той факт, що українські стрічки номінувалися на найпрестижнішу світову нагороду «Оскар»: фільми «Мамай» (2003) та «Ілюзія страху» (2008). Також можливо запровадити оподаткування іноземних фільмів, що транслюються на території України. На сьогодні їхня частка в українському прокаті складає до 90%. Кошти отримані від цього можна спрямовувати на підтримку вітчизняного кіновиробництва та ремонту кіностудій.

06.06.2016; 19:59
хиты: 124
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история культуры
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь