пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Українська література 19 століття та її вплив на формування національної й політичної свідомості народу.

В умовах урядових заборон і переслідування процес становлення української літературної мови набув особливої важливості і особливої складності. М. Грушевський писав: «Мова вирішила долю українського відродження, відновивши розірваний зв'язок між інтелігенцією і народом…» Звідси — й особливості української літератури XIX ст. — народні теми творчості, демократизм.

  • Для української літератури цього часу характерні наступні художні напрями: романтизм, а з другої половини ХІХ ст. реалізм та натуралізм.

Першим твором народною мовою, який почав процес її оформлення у сучасну літературну мову, стала «Енеїда»   І. Котляревського

Пародія на поему Вергілія, де троянський герой Еней показаний козацьким ватажком, була опублікована у Петербурзі у 1798 без відома автора. Вже після її успіху Котляревський доповнив, розширив свою поему, написав музичні комедії «Наталка-Полтавка», «Москаль-чарівник».

Гумористичний і сатиричний  тон творів Котляревського  був підхоплений іншими письменниками, передусім гуртка, центром якого був Харківський  університет.  Його ректор Петро Гулак-Артемовський  писав вірші українською мовою.

  • Отримали популярність байки Євгена Гребінки.  Він брав класичні сюжети і додавав їм виразного  українського колориту. Пізніше Євген Гребінка переїхав  до Петербурга, писав повісті російською мовою, був серед друзів молодого Тараса Шевченка.  У 1841 році видав альманах "Ластівка".
  • Також сюди входить Григорій Квітка-Основ'яненко — основоположник української художньої прози. Його повісті різноманітні: одні — написані з гумором, другі — сентиментальні, треті — дають реалістичні картини (краща — «Сердешна Оксана»), інші просякнуті народними віруваннями і переказами («Конотопська відьма”). Квітка-Основ'яненко перервав традицію використання  української мови  тільки в комічних жанрах.
  • Безумовно, переломною в становленні української літературної мови і суспільному визнанні української літератури стала творчість Тараса Григоровича Шевченка. «Його творчість, — писав Михайло Грушевський, — це творчість народу, що досягає відразу, без наступних ступенів, високого інтелектуального розвитку й індивідуальної свідомості і поєднує в своїх творіннях безпосередність народної поезії зі свідомістю літературної творчості». Широко відомі основні віхи життєвого шляху Шевченка: народження у сім'ї кріпаків пана Енгельгарда, рання смерть батьків, робота «в наймах» і у пана козачком, переїзд до Петербурга, знайомство з земляком — художником Іваном Сошенком, викуп з неволі на гроші, виручені від продажу портрета В. Жуковського роботи Карла Брюллова, навчання в Академії мистецтв, участь у Кирило-Мефодіївському товаристві, арешт і 10-літня рекрутчина з забороною писати і малювати, смерть незабаром після повернення з заслання. Перший «Кобзар» виходить у 1840 році у Петербурзі, через рік — «Гайдамаки». Геніальний поет, Шевченко вніс в українську літературу новий зміст: рішучий протест проти кріпацтва, захист свободи і гідності особистості, захоплення народними і національно-визвольними рухами, заклик до суспільної справедливості. Особистість і творчість Шевченка — символ всієї української культури.

06.06.2016; 17:51
хиты: 117
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история культуры
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь