пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Радянсько-японський конфлікт на Далекому Сході

Битва на озері Хасан

9 липня 1938 року радянські війська стали підтягуватися до кордону з Маньчжурією. 11 липня японські газети опублікували повідомлення про порушення радянськими прикордонниками кордону Маньчжурії, а 12 липня прикордонниками була захоплена сопка Заозерна, на яку заявляла претензії Маньчжурська держава, уряд якої 14 липня 1938 року заявив протест про порушення свого кордону. Наступного дня в Москві японський посол у СРСР Маморе Шіґеміцу вимагав у ноті протесту радянському уряду виведення усіх військ СРСР, що незаконно займають територію Маньчжурії, тобто очистити радянську територію в районі озера Хасан. 20 липня він знову вручив чергову ноту уряду Японії, в якій погрожуючи застосуванням сили, вимагав евакуювати радянські війська зі спірної території.

Однак бойових зіткнень не вдалось уникнути. 29 липня японські війська перейшли кордон СРСР. Бої продовжувалися до 11 серпня 1938 року закінчилися повним розгромом японських військ на радянській території.

Бої на Халхин-Голі

Початок конфлікту поклали вимоги японської сторони про визнання річки Халхин-Гол кордоном між Маньчжурією і Монголією (старий кордон проходив на 20-25 км на схід). Однієї з причин такої вимоги було бажання забезпечити безпеку споруджуваної японцями в цьому районі залізниці Халун-Аршан – Ганьчжур.

У 1935 році почалися зіткнення на монголо-маньчжурському кордоні. Улітку того ж року почалися переговори між представниками Монголії і Маньчжурії про демаркацію кордону. До осені переговори зайшли в глухий кут. 12 березня 1936 року між СРСР і МНР був підписаний “Протокол про взаємодопомогу”. З 1937 р. відповідно до цього протоколу на території Монголії були розгорнуті частини Червоної Армії.

У травні 1939 року, на допомогу Монгольській народній республіці, яка боролася проти Японії, відповідно до радянсько-монгольського договору про взаємодопомогу, СРСР направило війська в МНР під командуванням комкора Г. К. Жукова. У запеклих боях біля ріки Халхин-Гол радянські і монгольські війська розгромили японські військові частини. У серпні 1939 року Японія визнала свою поразку.

Розгром японської армії на Халхин-Голі мав далекосяжні історичні наслідки. По-перше, була збережена незалежність МНР, по-друге, це стало провалом десятилітнього японського зовнішньополітичного курсу, спрямованого на розв’язання війни з СРСР і зіграло вирішальну роль у ненападі Японії на СРСР.


07.06.2016; 00:52
хиты: 126
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
всемирная история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь