пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Міжнародні відносини наприкінці 20-х - 30-х роках ХХ ст. Велика депресія» і зміна зовнішньополітичних пріоритетів провідних країн світу

 

Велика депресія (англ. Great Depression) - рецесія світової економіки, що почалася в більшості місць в 1929 році і закінчилася на початку 1933. Однак аж до 1945 року світ виходив з депресії, тому 1930-ті роки в цілому вважаються періодом Великої депресії. Сильно торкнувся найбільш розвинені країни, включаючи США, Канаду, Великобританію, Німеччину та Францію, але торкнувся і інших держав. Найбільшою мірою постраждали промислові міста, в ряді країн практично припинилося будівництво. Через скорочення платоспроможного попиту, ціни на сільськогосподарську продукцію впали на 40-60%.

Передували Великої депресії події Біржового краху США 1929 р.: обвальне падіння цін акцій, що почалося в «Чорний четвер» 24 жовтня 1929 р., набуло катастрофічних масштабів в «Чорний понеділок» (28 жовтня) і «Чорний вівторок» (29 жовтня). 29 жовтня 1929 - день біржового краху Уолл-стріт.

Економісти не прийшли до єдиної думки про причини Великої депресії.

Існує ряд теорій на цей рахунок, але, по всій видимості, у виникненні економічної кризи зіграла свою роль сукупність факторів:

Кейнсіанське пояснення  - нестача грошової маси. У той час гроші були прив'язані до золотого запасу, це обмежувало грошову масу, ь прийняття Закону Смута-Хоулі в 1930 році, вводили високі митні збори на імпортні товари. Намагаючись таким чином захистити внутрішнього виробника, уряд протекціоністськими заходами підвищило ціни на дешевий імпорт. Перша світова війна також стала однією з причин великої депресії - американська економіка була спочатку «накачана» військовими замовленнями уряду, які після закінчення Першої Світової різко скоротилися, що призвело до рецесії у ВПК країни і суміжних секторах економіки.

США

У своїй зовнішньополітичній діяльності Ф. Д. Рузвельт дотримувався курсу В. Вільсона (президента США в 1913-1921 рр.), спрямованого на те, щоб Сполучені Штати відігравали активну роль у світовій політиці. У листопаді 1933 р. він установив дипломатичні відносини з СРСР. Однак у той час більш сильними виявилися позиції прихильників ізоляціонізму. У 1935 р. був прийнятий закон про нейтралітет, відповідно до якого США вводили ембарго (заборону) на продаж зброї країнам, що воювали, не роблячи різниці між країною-агресором і країною-жертвою. Захистившись нейтралітетом, США усунулися від участі у розв’язанні міжнародних проблем 30-х років, які усе більше загострювалися й призводили до військового протистояння. Тільки початок Другої світової війни примусив американський уряд відмовитися від закону про нейтралітет.

Великобританія

У 30-ті роки англійська дипломатія відходить від свого традиційного принципу «рівноваги сил» у Європі й починає здійснювати політику поступок й «умиротворення» держав-агресорів. У 1934 р. уряд Великобританії погодився, усупереч інтересам Франції, на збільшення удвічі німецьких сухопутних сил. У 1935 р. була підписана військово-морська угода, відповідно до якої Німеччина змогла створити великий флот. У 1936 р. британська дипломатія належним чином не відреагувала на захоплення Ефіопії Італією.

Франція

У 30-ті роки Франція дотримувалася оборонної військової стратегії, символом якої стала лінія Мажино (система потужних укріплень уздовж кордону з Німеччиною). В умовах кризи Версальсько-Вашинґтонської системи, що заглиблювалася, правлячі кола Франції, усвідомлюючи безпосередню загрозу з боку Німеччини, зайнялися пошуками союзників проти її агресивних планів. У листопаді 1932 р. був підписаний пакт про ненапад зі СРСР. Відвертим прихильником поновлення традиційного союзу з Росією виступав міністр закордонних справ Луї Барту. Саме він ініціював у 1934 р. вступ СРСР до Ліги Націй.

Німеччина

Після приходу до влади в Німеччині націонал-соціалістів на чолі з Гітлером утвердився новий підхід до вирішення міжнародних проблем. Зовнішня політика нацистів мала відкрито зухвалий характер і порушувала один з основних принципів міжнародного права: необхідності дотримування договорів. Зовнішньополітичні плани Гітлера полягали в об’єднанні всіх німців і створенні «Великої Німеччини», завоюванні не тільки «життєвого простору» на Сході, але й установленні свого панування над світом. Гітлер заявляв: «Нам потрібна Європа та її колонії». Гітлерівська пропаганда вселяла німцям ідею про «особливу місію» німецького народу «керувати світом». Якщо ж народи не підкоряться цьому керівництву, обов’язок німців - примусити їх до цього силою зброї. Німеччина розпочала планомірну підготовку до війни.

Італія

У галузі зовнішньої політики фашисти, що прийшли до влади, на чолі з Б. Муссоліні ще в 20-ті роки встали на шлях агресії. Експансія фашистської Італії традиційно спрямовувалася в Африку, на Балкани, у басейн Середземного моря. Але несприятлива для агресивних планів Муссоліні обстановка змушувала його до певного часу утримуватися від здійснення своїх загарбницьких планів. Прихід у 1933 р. до влади в Німеччині Гітлера дав Муссоліні гідного союзника. Щоправда, спочатку стосунки між ними не склалися. Так, коли Гітлер спробував у 1934 р. приєднати Австрію, Муссоліні віддав наказ про розташування італійських військ поблизу австрійського кордону. На ґрунті італо-німецьких суперечностей сформувався союз між Італією і Францією, які підписали в 1935 р. Римську угоду про розподіл сфер впливу в Північній Африці: Туніс - за Францією, Ефіопія - за Італією. Доля Ефіопії, куди давно прагнули італійці, була вирішена. У результаті розв’язаної війни (19351936 рр.) ця країна перестала існувати як самостійна держава і стала італійською колонією.

Японія

Суперечності в антифашистському блоці дозволили Японії почати великомасштабні воєнні дії проти Китаю й СРСР на Далекому Сході. Улітку 1938 р. у районі озера Хасан і влітку 1939 р. на маньчжурсько-монгольському кордоні поблизу річки Халхін-Гол розгорнулися воєнні дії. Особливо серйозним було зіткнення біля Халхін-Голу, де в боях застосовувалися танки й авіація. Напад японців був відбитий радянськими військами, якими командував Г. К. Жуков.


07.06.2016; 00:52
хиты: 114
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
всемирная история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь