пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Класифікація конституцій за часом дії, процедурою прийняття, формою і структурою.

В сучасній науці конституційного права виробилось декілька узагальнених підходів щодо класифікації конституцій. Класифікацію конституцій можна здійснити за такими чинниками:

За формою зовнішнього виразу конституції поділяються:

- писані (кодифіковані, не кодифіковані);

- неписані.

Писана конституція являє єдиний нормативний акт або кілька актів, перелік яких чітко визначений (кодифікована або некодифікована).

Своєю чергою, неписана конституція складається з не чітко визначеної кількості джерел, серед яких можуть бути як писані (акти парламенту, судові прецеденти), так і неписані або усні (конституційні звичаї). При цьому остання група джерел містить значну частку в структурі конституції. Сьогодні не мають писаної конституції лише Велика Британія та деякі її колишні колонії (Австралія, Нова Зеландія).

За порядком прийняття конституції поділяються на:

- даровані;

- прийняті народом;

- договірні.

Даровані конституції (інша назва октройовані - від французького слова дарувати) - це конституції, як правило, підготовлені і введені в дію одноособовим актом. Конституція може бути подарована монархом, диктатором, метрополією в колишній своїй колонії.

Прийняті народом конституції - це конституції, які прийняті загальновизнаними демократичними способами. Вони, своєю чергою, поділяються на конституції:

- прийняті парламентом;

- прийняті шляхом референдуму;

- прийняті конституційною асамблеєю (зборами).

Договірна конституція - це основний закон, прийнятий шляхом укладання відповідної угоди між різними суб’єктами конституційного процесу.

Можливі варіанти суб’єктів такого договору:

- територіальні утворення (наприклад, суб’єкти майбутньої федерації);

- органи державної влади.

За порядком внесення змін і доповнень конституції поділяються на:

- гнучкі;

- жорсткі.

Гнучка конституція - це такий основний закон внесення змін і доповнень, до якого проводиться у порядку встановленому як і для будь-якого іншого (звичайного) закону.

Жорстка конституція - порядок внесення змін і доповнень, до якої має відмінний (зрозуміло, що ускладнений) порядок в порівнянні зі звичайними законами.

За часом дії конституції поділяються на:

- тимчасові;

- постійні.

Постійна конституція - це основний закон, який прийнято (затверджено, даровано) на невизначений строк.

Конституції, які приймаються на певний строк чи до настання певної події називають тимчасовими.

Розрізняють також юридичну і фактичну конституції. Юридична (або формальна) конституція - це система конституційних норм. Фактична (матеріальна) конституція - це суспільні відносини, врегульовані нормами конституції, тобто реальний порядок здійснення державної влади і забезпечення прав і свобод особи. Юридична конституція є документом, який встановлює те, що повинно бути. Однак, практика завжди тією чи іншою мірою відрізняється від правових норм, що її регламентують. Реальний порядок здійснення державної влади завжди в чомусь, іноді істотно, відрізняється від порядку, закріпленого юридичною конституцією. Ті положення юридичної конституції, що узгоджуються з існуючими суспільними відносинами є реальними, а ті, що не узгоджуються - фіктивними. У разі істотних розходжень між реальністю і нормами конституції останню називають фіктивною конституцією.


07.06.2016; 00:36
хиты: 113
рейтинг:0
Общественные науки
политология
государственное управление
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь