пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Геродот

- давньогрецький історик, названий римським політичним діячем, оратором, філософом і письменником Цицероном «батьком історії; автор творів, присвячених опису греко-перських воєн з викладом історії держави Ахеменідів, Єгипту; дав перший систематичний опис життя і побуту скіфів. Монументальна праця Геродота, присвячений історії Греко-перських воєн і опису країн і народів, які воювали з персами, - перша повністю дійшла до нас історичний твір давнини і одночасно перший в історії античної літератури пам'ятник художньої прози. Спочатку він носив назву «Історія» (давньо-грецьке «дослідження, вишукування»); в 3 столітті до н. е. олександрійські вчені розділили його на дев'ять книг, давши кожній з них ім'я однієї з дев'яти муз - перша книга отримала ім'я музи історії Кліо.

За свідченням Діонісія Галикарнасского, Геродот народився близько 484 до н. е., Галікарнас, Мала Азія, незадовго до походу Ксеркса в Грецію (480 до н. е.) і дожив до Пелопоннеської війни (431 до н. е.). Його батьки були знатними і багатими городянами. За участь в боротьбі проти тирана Галикарнаса Лігдаміда Геродот був змушений покинути батьківщину і оселився на острові Самос. Традиція приписує Геродоту тривалі подорожі країнами Сходу: в 455-444 він відвідав Фінікію, Сирію, Єгипет, Вавилон, Македонію, грецьку колонію Ольвію в Північному Причорномор'ї, побував в Дельфах. Він описав як очевидець особливості більш суворого, ніж в Греції, клімату Скіфії, йому відомі планування Вавилона і те, яким способом зведені його стіни; Геродот навів дані про відстані між єгипетськими містами в долині Нілу і докладно розповів про вразили його звичаї єгиптян.

З середини 440-х років доля Геродота виявилася тісно пов'язаної з Афінами і кругом Перикла. Відомо, що в Афінах Геродот виступав з публічними читаннями окремих книг «Історії» і був удостоєний за це нагороди від афінян (Євсевій, 4 століття). Приховану полеміку з Геродотом можна знайти у його молодшого сучасника Фукідіда, що підкреслює, що його власна праця чужий байок, не настільки приємний для слуху і створений не для того, щоб звучати у швидкоплинному змаганні (Фукідід, «Історія», I, 22).


07.06.2016; 00:30
хиты: 535
рейтинг:0
Общественные науки
культурология и науки об этносах
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь