пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Лібералізм та конституціоналізм: дефініція термінів.

Лібералізм – це суспільний рух і соціально-політичне вчення, основою якого є цінність свободи людини зі всіх сферах життя суспільства (духовної, економічної, політичної і т.д.).

Вітчизняні учені пропонують визначати поняття "конституціоналізм" у двох значеннях: 1) як суспільно-політичний режим, за якого функціонують держава та її інститути, взаємні стосунки людей. Змістовну основу конституціоналізму виражає формула "конституційно-правова норма + практика її реалізації"; 2) як правову (конституційну) ідеологію, яка виражає і прогнозує розвиток відповідної загальнодержавної нормотворчості та нормозастосування.

Конституціоналізм - ширше поняття, ніж конституція: остання є складовою першого. Якщо конституція діє в межах певної держави, то конституціоналізм, як доктринальна теорія про конституційно-правові процеси і явища, формується і поширюється на основі конституційно-правової теорії і практики певних національних держав. Конституціоналізм не можна ототожнювати з системою конституційного законодавства та його реалізацією.


07.06.2016; 00:21
хиты: 114
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
интеллектуальная история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь