пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Національні ідеї та націоналізм у Європі. Поняття «нація» та його інтерпретації у XIX-XX ст. Формування націй та національних держав у Європі. Націоналізм політичний та етнічний. Патріотизм, інтернаціоналізм, шовінізм : порівняльний аналіз понять. Національні проблеми сучасної Європи.

Поняття нація відносно нове. Ще на початку XIX кордони держав на карті Європи мали мало спільного з кордонами розселення народів, і ніхто не бачив в цьому щось погане. Протягом сотень віків люди усвідомлювали себе підданими свого государя, жителями своєї малої батьківщини - Бургундії, Баварії, Ломбардії, Полтавщини - але не французами, німцями, італійцями чи українцями. Коли той чи інший монарх висував свої права на якісь землі, він доказував їх не тим, що там живуть люди, які розмовляють однією з ним мовою, а тим, що ці землі колись належали його предкам.

 

В XIX столітті ситуація докорінно змінилась: саме приналежність до нації тепер визначала самосвідомість європейця. При цьому націю стали уявляти як якусь надособу, наділену власною свідомістю, розумом, волею і так само потерпаючою від несвободи, як окрема людина.

З'явилась ідея суверенітету нації, тобто її права самостійно визначати свою долю. Відсутність суверенітету і роздробленість стали відчувати як рана, що кривавиться і вимагає негайного лікування.

Філософи різних країн роздумували про сенс і призначення своєї нації, про її своєрідність і місце серед інших народів. Шкільні підручники історії стали розповідати не про долю королівських династій, а про народження нації і її шлях до розквіту.

XIX століття породило величезну кількість літератури, присвяченій національній ідеї - німецькій, французькій, італійській...

Націоналізм став основним джерелом військових конфліктів в Європі - всі війни, які велись між 1815 і 1914 роками, були так чи інакше пов'язані з процесом національного розмежування. В ході цих війн об'єднались Німеччина й Італія, отримали незалежність і створили власні держави греки, болгари, румуни, серби, чорногорці. Поступово в масовій свідомості зміцнилась думка, що кожна нація повинна мати свою власну національну державу.

Старі багатонаціональні імперії - Австро-Угорська, Османська і Російська, стикнулись з зростанням проблем через зіткнення національних амбіцій народів, які входили до їх складу.


07.06.2016; 00:21
хиты: 119
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
интеллектуальная история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь