пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

ЛЮТЕРАНСТВО

, найбільший напрямок протестантизму. Засноване М. Лютером в XVI ст. У лютеранстві вперше сформульовані головні положення протестантизму, але лютеранство втілило їх у життя менш послідовно, ніж кальвінізм. Поширена в скандинавських країнах, Німеччині, США, країнах Прибалтики.

Суть ідей Лютера полягає в тому, що він відкинув верховенство папської влади над усією Церквою і визнав джерелом християнського віровчення тільки Святе Письмо. Заповіді, на думку Лютера, здатні лише спонукати до доброчесним вчинкам, але у людини немає сил для їх здійснення. Коли людина усвідомлює це, на допомогу приходить милість Бога. Закон невиконаного, отже, - робить висновок Лютер, - людина спасеться тільки через віру.

Кальвінізм, напрямок протестантизму, заснований Ж. Кальвіном. З Женеви поширився на Францію (гугеноти), Нідерланди, Шотландію та Англію (пуритани). Під впливом кальвінізму проходили нідерландська (XVI ст.) І англійська (XVII ст.) Революції. Для кальвінізму особливо характерні: визнання тільки Святого Письма, виняткове значення доктрини приречення (виходить від Божої волі попередньо встановлених життя людини, його порятунку або засудження; успіх у професійній діяльності служить підтвердженням його обраності), заперечення необхідності допомоги духовенства у порятунку людей, спрощення церковної обрядовості ( під час богослужіння не звучить протяжна духовна музика, що не запалюються свічки, в церквах відсутні настінні зображення). Сучасні прихильники кальвінізму - кальвіністи, реформати, пресвітеріани, конгрегаціоналістів.

Погляди реформатора Жана Кальвіна (1509-1564) були ще більш радикальними, ніж лютеранство. Він скинув інститут духовенства і стверджував повну незалежність кожної релігійної громади. Кальвін ввів демократичне управління церквою: незалежні громади віруючих (конгрегації) управлялися консисториями (пастор, диякон і обираються віруючими старійшини - пресвітери з числа мирян). Делегати від провінційних консисторій складають провінційний синод, що скликається щорік.

Кальвін розробив вчення про абсолютне приречення, за яким всі люди відповідно до непознаваемой Божественної волі діляться на обраних і засуджених. Ні своєю вірою, ні продиктованих церквою «добрими справами» людина нічого не може змінити в своїй посмертну долю. Кальвін розробив нові морально-етичні принципи мирського аскетизму: віруючого в земному житті він звільняв від необхідності здійснення спеціальних, визначених духовенством «добрих справ», які були умовою його порятунку. Замість цього він сакралізував, тобто освятив трудову повсякденну діяльність віруючих. Праця оголошувався формою служіння Богу, релігійним покликанням людини, і його успіхи в праці вважалися непрямим свідченням обраності. В умовах розвивалися капіталістичних відносин об'єктивним показником успіхів був капітал, тому підприємницька діяльність, накопичення коштів як би освячувалися, тоді як бездіяльність і непродуктивна трата багатства і часу засуджувалися. Нажитий капітал (неважливо, праведними або неправедними шляхами) представлявся божим даром, але підкреслювалося, що його слід пускати в оборот; витрачати його на особисті потреби вважалося гріхом. Приписувані морально-релігійні принципи, відрізняючись суворістю, простотою і аскетизмом, стимулювали розвиток капіталістичних відносин. Заохочення накопичення поєднувалося з вимогами мирського аскетизму в особистому житті.

Кальвіністська церква повинна була стежити за релігійним і моральним поведінкою людей, а світська влада повинна була виконувати всі приписи церкви, які купували силу законів. Це призвело до догматизму і крайньої нетерпимості щодо ідейних і політичних супротивників церкви.


07.06.2016; 00:21
хиты: 104
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
интеллектуальная история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь