пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Реформація

релігійний рух, що охопив в 16-17 ст. Центральну Європу, Західну. Реформація означає - «перетворення, зміна». Цей процес відносився до католицької церкви.

До 16 століття церква в Європі володіла великими феодальними володіннями, і її міць могла тривати лише до того періоду, поки існує феодальний лад. Багатства церкви грунтувалися на володінні землею, церковну десятину та платі за обряди. Пишність і оздоблення храмів вражало. Церква і феодальний лад ідеально доповнювали один одного.

З появою нового, поступово набирає силу класу суспільства - буржуазії, ситуація почала змінюватися. Великий протест у населення викликала і дорожнеча церковних обрядів. Особливо незадоволена була таким станом справ буржуазія, яка хотіла вкладати гроші не в пишні й дорогі церковні обряди, а в виробництво.

У деяких країнах, де була сильною влада короля, церква була обмежена в своїх апетитах. У багатьох інших, де священики могли господарювати досхочу, її ненавиділо все населення. Тут Реформація, коротко кажучи, знайшла благодатний грунт.

У 14 столітті відкрито проти католицької церкви виступив професор Оксфорда Джон Вікліф, який закликав знищити інститут папства і відняти всі землі у священиків. Його наступником став Ян Гус, ректор Празького університету і за сумісництвом пастор. Він повністю підтримав ідею Вікліф і запропонував провести в Чехії реформу церкви. За це він був оголошений єретиком і спалений на багатті.

У 1517 році Мартін Лютер, прибив богослов'я до дверей Церкви у Віттенберзі, («95 ТЕЗ»). Основна думка - людині не потрібно посередництво церкви для звернення до Бога, йому достатньо віри. Цей вчинок став початком Реформації в Німеччині. Лютер зазнав переслідувань з боку церковної влади, які вимагали його зречення від своїх слів. За нього заступився правитель Саксонії Фрідріх, сховав доктора богослов'я в своєму замку. Послідовники вчення Лютера продовжували боротися за проведення зміни церкви. Виступи, які жорстоко придушувалися, привели до Селянської війни в Німеччині. Прихильників Реформації стали називати протестантами.

Зі смертю Лютера Реформація не закінчилася. Вона почалася в інших країнах Європи - в Данії, Англії, Норвегії, Австрії, швеции, швейцарии ,, Прибалтиці. Польщі.

 


07.06.2016; 00:21
хиты: 106
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
интеллектуальная история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь