пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Умови успішного самовиховання школярів

1. Пам'ятай, що в світі є речі ні з чим не порівнянні і не зіставні. Це перш за все наша Батьківщина, земля, яка вигодувала і виростила тебе, дала тобі життя.

2. Пам'ятай, що ти живеш серед людей. Ти є не те, що ти сам про себе думаєш, а те, що думають про тебе люди. Якщо та величина, яку ти бачиш сам в собі, величезна, а та, яку бачать у тобі люди, мізерна, значить, ти нікчема; вмій мужньо зізнатися собі в цьому, вмій подолати в собі дріб'язкове, нікчемна істота, зумій стати справжньою людиною.

3. Справжній чоловік той, хто не робить гидоти, непристойності, підлості наодинці з самим собою. Нехай завжди, коли ти залишаєшся наодинці з самим собою, суворим, вимогливим свідком твоїх вчинків буде твоя совість. Нехай цей свідок буде безстороннім, жорстоким і невблаганним.

4. Роблячи добро людям, ти здобуваєш безцінне багатство. Той, хто живе в ім'я блага людей, - найбагатший, найщасливіший чоловік. Пам'ятай, що в світі є єдине вимір багатства, краси, величі - людина. Прославляючи людини, ти підноситься сам себе. Пам'ятай, що людина народиться і вмирає, і якщо після його смерті що й залишається на землі, так це те, що він зробив доброго для людей.

5. Вище втілення людської краси - це жінка. Дівчинка, дівчина - це не лише твій друг. Вона - майбутня мати. Оберігати її красу, щадити її здоров'я - це значить піклуватися про красу і велич всього роду людського. Якщо треба навіть померти для того, щоб допомогти жінці, - помри, але не відступив з прямого шляху людської доблесті.

6. У людині може оселитися безліч вад, з них двадцять найстрашніші - байдужість до добра і зла, лінь, лукавство, лестощі, прислужництво, відсутність своїх переконань, мовчазна згода з неправдою; завзятість у своїх помилках, чванство, марнослів'я, брехливість, підлість наодинці з самим собою; відмова від одного, коли всі проти нього, невіра в добрий початок в людині, лицемірство, зловтіха, жорстокість до слабкого і беззахисному существу, обжерливість і обжерливість, скупість. Пам'ятай, що кожен з цих вад починається з маленького зернятка і розростається до жахливих розмірів. Будь непримиренним до людських пороків насамперед у самому собі. Вчися робити те, що захоплює тебе в іншій людині і ніколи не роби того, що ненавидиш, зневажаєш в інших. Люби в собі красу і ненавидь в собі порок. Знай, що гнійний нарив, якщо він навіть твій гнійний нарив, завжди залишається гнійним наривом. Свою болячку лише егоїст любить.

7. Якщо ти помітив у собі зернятко пороку, вмій бути нещадним до самого себе. Виривай коріння пороку: лінь - працею, байдужість до добра і зла - співчутливо, людської тривогою, лукавство - принциповістю, лестощі - прямотою, догоджання - готовністю відстоювати істину навіть тоді, коли проти тебе ополчився весь світ; відсутність своїх переконань - незалежністю власної думки, мовчазна згода з неправдою - боротьбою, безстрашним поєдинком з нею; завзятість у своїх помилках - мужнім визнанням власних помилок і готовністю стати однодумцем того, хто відстоював істину, борючись з твоїми помилками; чванство - скромністю, умінням не говорити про себе без потреби ні слова; пихатість - простотою, гідністю; марнослів'я - умінням дорожити словом; брехливість - нетерпимістю до брехні, делікатній правдивістю у всьому; підлість наодинці з самим собою - умінням звітувати насамперед перед власним сумлінням як перед самим нещадним суддею; відмова від одного, коли всі ополчилися проти нього, - готовністю підставити під кулю власне серце, коли ціляться в одного; невіра в добрий початок в людині - безмежною вірою у велич і силу людської краси; лицемірство - відвертістю та правдивістю; зловтіха - жалістю; жорстокість до слабкого і беззахисному существу - людяністю; обжерливість і обжерливість - поміркованістю; скупість - щедрістю.

8. Якщо ти бачиш зло і десь в глибинах твоєї свідомості закопошившихся думка: яке мені діло? - Знай, що це голос звіриного інстинкту, який кличе рятувати свою шкуру. Не потурай інстинктам, виганяй їх, будь нещадним до звіриному заклику рятувати свою шкуру.

Пам'ятай, що ти людина. Якщо ти пройшов повз зла один раз, ти змушений будеш проходити повз зла завжди. Ти перетворишся в жалюгідне істота.

9. У людському світі безліч доблестей, але є одна доблесть, яка є вершиною людяності, - це почуття власної гідності.

Тримай голову прямо і тоді, коли ти вийшов переможцем у боротьбі за істину, і тоді, коли ти змушений визнати свою помилку.

10. Якщо ти переживаєш важку, безвихідну хвилину, якщо ти в сум'ятті, якщо ти не знаєш, як вчинити, подумай: що вимагає від тебе в цих обставинах Батьківщина. Як Батьківщина вимагає, так і роби.


хиты: 180
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь