пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» Терапия
» педиатрия

Сучасні підходи до лікування анемій, пов’язаних з дефіцитом фолієвої кислоти та вітаміну В12, у дітей.

Лікування

Терапія В12-і фолієводефіцитної анемії спрямована на усунення причини, що обумовило розвиток мегалобластної анемії. Це перш за все корекція харчування, скасування ліків, «винних» у розвитку мегалобластної анемії, дегельмінтизація, лікування інших захворювань, що з'явилися причиною мегалобластної анемії.

Дієта хворого бездефіцитною мегалобластної анемії повинна містити м'ясні продукти, печінку, а фолієводефіцитної - листові овочі, фрукти, печінка. Основу лікування мегалобластної анемії, обумовленої дефіцитом вітаміну В12 становить вітамін В12 - ціанокобаламін і оксікобаламін. Доза вітаміну В12 становить 400-500 МКТ /добу; введення одномоментно ударних доз (1000 мкг і більше) неефективно, тому що велика кількість вітаміну В12 не може зв'язатися з білками крові і виводиться з сечею. Для відновлення запасів вітаміну В 12 (а він дорівнює 5 мг) необхідно ввести 6-10 мг оксікобаламіна або 15-30 мг ціанокобаламіну; для оксікобаламіна курс лікування становить 2 міс., Для ціанокобаламіну - 4 тижні. Еквівалентна доза оксікобаламіна затримується в організмі на 70-80%, ціанокобаламіну - на 30%.

Профілактику рецидивів здійснюють проведенням коротких курсів лікування - по 200 мкг оксікобаламіна; на курс 5 ін'єкцій 1 раз в півроку. Ціанокобаламін вводять в тій же дозі; на курс 8-10 ін'єкцій. Існують і інші рекомендації щодо профілактики рецидивів В12-дефіцитної анемії. Так, консолідацію ремісії проводять введенням вітаміну В12 в добовій дозі, яка використовувалася раніше під час курсу лікування, протягом 2 міс. 1 раз в тиждень, а потім довічно (або протягом декількох років) 1 раз в півроку при збереженні причини анемії.

Терапія вітаміном В12 може бути проведена у вигляді одноразового курсу до корекції анемії, а потім припинена, якщо усунутий етіологічний фактор. У всіх випадках дози та тривалість курсу підбираються індивідуально і залежать від причини та вираженості клінічних проявів. Неефективність терапії вітаміном В12 - свідчення неправильного діагнозу і сигнал до продовження діагностичного пошуку. 


хиты: 449
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь