пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Гіпертонічні кризи.

 

      Гіпертонічний криз - це раптове підвищення артеріального тиску, нерідко супроводжується значним погіршенням церебрального, коронарного, ниркового кровообігу, що істотно підвищує ризик важких серцево-судинних ускладнень: інсульту, ІМ, субарахноїдального крововиливу, розшарування стінки аорти, набряку легенів, гострої ниркової недостатності (ускладнений гіпертонічний криз). О.Л. М'ясников називав гіпертонічні кризи "квінтесенцією", "згустком" ГХ.

      Гіпертонічні кризи можуть розвиватися на будь-якій стадії захворювання. Вони виникають під дією відомих несприятливих факторів: в результаті вираженого психоемоційного напруження, алкогольних ексцесів, неадекватного лікування АГ, припинення прийому антигіпертензивних лікарських препаратів, надлишкового споживання солі, впливу метеорологічних факторів і т.п. В основі гіпертонічного кризу лежить не тільки незвичайно високий підйом артеріального тиску, але і зрив місцевої саморегуляції мозкового, коронарного або ниркового кровообігу з розвитком гипоперфузії або гіперперфузії органів-мішеней, порушенням проникності судинної стінки, крововиливами і набряком тканини органа і зниженням його функції.

                              Неускладнений гіпертонічний криз     

 

      Неускладнений гіпертонічний криз частіше виникає на ранніх стадіях захворювання (ГХ I-II стадії) і, незважаючи на раптове і часто значне підвищення артеріального тиску, характеризується відсутністю скільки-небудь вираженого ураження органів-мішеней. У клінічній картині таких кризів переважають вегетативні розлади, зокрема ознаки симпатикотонії, а також симптоми, пов'язані власне з раптовим підвищенням АТ. Вони пов'язані, в основному, зі значною активацією САС і викидом в кров катехоламінів, переважно адреналіну. Неускладнені кризи зазвичай розвиваються дуже бурхливо, але відносно нетривалі (не більше 2-3 год) і досить легко купуються антигіпертензивними засобами.

         У клінічній картині, крім підвищення артеріального тиску, переважають збудження, занепокоєння, страх, тахікардія, задишка. Вельми характерно почуття "внутрішнього тремтіння", холодний піт, "гусяча" шкіра, тремор рук, гіперемія обличчя. Можливий невеликий субфебрилітет.

       Порушення місцевого мозкового кровотоку проявляється головним болем, іноді запамороченням, нудотою, блювотою. У багатьох випадках спостерігається переважне підвищення систолічного артеріального тиску. В аналізах крові протягом короткого часу може виявлятися нейтрофільний лейкоцитоз, гіперглікемія. Після купування такого гіпертонічного кризу нерідко з'являється поліурія.

                              Ускладнений гіпертонічний криз

 

       Ускладнений гіпертонічний криз, як правило, розвивається в пізніх стадіях хвороби (ГХ II-III стадії) і характеризується, крім значного підвищення артеріального тиску, розвитком гіпертонічної енцефалопатії або інших серцево-судинних ускладнень.

                       Характеристика гіпертонічних кризів.

 

 

Неускладнений гіпертонічний криз

Ускладнений гіпертонічний криз

Синоніми

Некритичний, невідкладний, в англійській літературі - urgency

 

Критичний, екстрений, в англійській літературі - emergency

Тактика

Пероральна терапія, поступове зниження артеріального тиску протягом декількох годин (в перші 2 години знизити АТ на 25% від початкового, далі в наступні 2-6 годин прагнути до цільового АТ 160/100). Госпіталізація не потрібна. Повної нормалізації АТ домагаються в ході планової терапії протягом кількох діб (24-48 годин).

Парентеральна терапія, швидке зниження АТ протягом 1 години з наступною госпіталізацією. Зазвичай намагаються за короткий проміжок часу (від 30 до 60 хвилин) знизити середнє АТ на 25%, рішення про цільове рівні АД приймають залежно від обставин.
 

Клінічні стани

Передопераційна і післяопераційна артеріальна гіпертонія.
Стрес-індукована, біль-індукована, алкоголь-індукована артеріальна гіпертонія. Деякі випадки катехоламінової артеріальної гіпертензії (феохромоцитома; синдром відміни клонідину; їжа або препарат, що взаємодіє з інгібіторами моноаміноксидази; ін'єкція або прийом всередину симпатоміметиків, включаючи кокаїн

Гостре порушення мозкового кровообігу, субарахоноідальний крововилив, гостра гіпертонічна енцефалопатія. Гостра лівошлуночкова недостатність.
Гострий коронарний синдром (нестабільна стенокардія, гострий інфаркт міокарда).
Розшаровуюча аневризма аорти. Еклампсія.
Гостра ниркова недостатність.
Посткоронарний артеріальний обхідний анастомоз.
Деякі випадки катехоламінової артеріальної гіпертезніі.
 

 

 

  Антигіпертензивні препарати для перорального застосування, що використовуються при лікуванні неускладненого гіпертонічного кризу.

        Ніфедипін 5-10 мг внутрішньо після розжовування, а при необхідності повторно по 5-10 мг кожні 15-30 хв. по 10-20 мг кожні 6 год.

        Нікардіпін 20 мг всередину 30-40 хв 4-6 год Нікардіпін особливо показаний для лікування гіпертонічної кризи у хворих з субарахноїдальним крововиливом. Його не рекомендується застосовувати у хворих з тяжкою ІХС           Клонідин 0,1-0,2 мг всередину, потім по 0,1 мг кожну годину (загальна доза не більше 0,6-0,8 мг) 30-90 хв 6-12 год Клонідин не рекомендується застосовувати у хворих з гіпертонічною енцефалопатією і гострим порушенням мозкового кровообігу. 

        Каптоприл 25 мг під язик, а при необхідності повторно по 25 мг кожні 30-60 хв 25 мг всередину 5-10 хв 4-6 год Реакція на препарат непередбачувана, тому можливі різке зниження АТ у хворих з високою активністю реніну у плазмі та розвиток гострої ниркової недостатності у хворих з дисфункцією нирок або двостороннім стенозом ниркових артерій.

       Лабетолол 100-200 мг, потім по 200-300 мг кожні 6-8 год 30-90 хв 8-12 год Лабетолол особливо показаний для лікування гіпертонічних кризів, пов'язаних з гіперкатехоланемією (наприклад, при феохромоцитомі).

      Парентеральне введення препаратів можливо, але не є обов'язковим. Госпіталізація хворих з неускладненими гіпертонічними кризами обов'язкове, однак вони повинні знаходитися під спостереженням лікуючого лікаря не менше 6 годин після початку антигіпертензивної терапії для своєчасного виявлення побічних ефектів призначених препаратів.

 Препарати для лікування  ускладнянних гіпертонічних кризів.

 

 

 

Препарат

Доза

Початок дії

Час дії

Показання

Побочна дія

Нітропруссід

В/в інфузія 0,25—10 мкг/кг/хв

зразу

3—5 хв

Більшість гіпертонічних кризів

Нудота, блювота, пітливість, інтоксикація тіоціанатом і ціанідом
 

Нітрогліцерін

В/в інфузія 5—200 мкг/хв

зразу

3—5 хв

Ішемія міокарда, інфаркт міокарду, лівошлуночкова недостатність

Головний біль, метгемоглобінемія, звикання
 

Лабеталол

В/в струйно: 20 мг кожні 5 хв до досягнення ефекту (макс.
доза 80 мг)
В/в інфузія-начальна доза 1 —2 мг/хв

5—10 хв

1—8 г

Будь-які гіпертонічні кризи, не ускладнені лівошлуночковою недостатністю

АВ-блокада, ортостатична гіпотонія

Нікардипін

В/в інфузія 5-15мг/ч

5—10 хв

1—4 г

Будь-які гіпертонічні кризи, не ускладнені лівошлуночковою недостатністю

Рефлекторна тахікардія, головний біль, нудота, припливи. Небажано використовувати при серцевій недостатності
 

Еналапрілат

В/вструйно 1,25—5 мг кожні 6 год.

15 хв

6 год.

Лівошлуночкова недостатність, нирковий склеродермічний криз

Різке зниження АТ при гіперренинемії, ниркова недостатність, гіперкаліемія

Фентоламін

В/в струино 5—15 мг
В/в інфузія 0,2—5 мг/хв.

1—2 хв

15-30 хв

Катехоламіновий криз, у тому числі при феохромоцитомі

Тахікардія, головний біль, приливи

Гідралазін

В/в струйно: 10—20 мг кожні 30 хв до досягнення ефекту

10-20 хв.

3-8 год.

Эклампсія

Виражена артеріальна гіпотонія, тахікардія, приливи.   Протипокази при ішемії міокарда та розшаровуючій аневризмі аорти
  

Фенолдопам 

В/в інфузія: 0,1—0,3 мкг/кг/хв

< 5 хв.

30 мин

Більшість гіпертонічних кризів, особливо при нирковій недостатності

Тахікардія, головний біль, нудота, припливи.

З обережністю використовувати при глаукомі
 

             

                       5. Матеріали для самоконтролю.


хиты: 203
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь