пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

56. Перегляд судових рішень Верховним Судом України.

Перегляд судових рішень Верховним Судом України — це окремий, самостійний вид провадження у цивільному судочинстві, спрямований на перевірку законності судових рішень після їх перегляду у касаційному порядку згідно з цивільним процесуальним законодавством України і міжнародними зобов'язаннями України.

Сторони  та інші особи,  які брали участь у справі,  мають право подати заяву про перегляд судових рішень у цивільних справах після їх перегляду в касаційному порядку. Заява про перегляд судових рішень з підстав,  передбачених пунктом 2 частини першої  статті  355  цього  Кодексу,  може  бути подана  особою,  на  користь якої постановлено рішення міжнародною судовою установою,  юрисдикція якої визнана Україною,  коли  стало відомо про набуття цим рішенням статусу остаточного.  Заява про перегляд судових рішень у цивільних справах може бути подана виключно з підстав:      1) неоднакового   застосування   судом   (судами)  касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права,  що  потягло ухвалення   різних   за   змістом   судових   рішень   у  подібних правовідносинах;      2) встановлення  міжнародною  судовою  установою,  юрисдикція якої визнана Україною,  порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні справи судом. 
 Заява  про  перегляд  судових  рішень  подається  протягом трьох місяців з дня ухвалення судового рішення,  щодо якого подано заяву про перегляд,  або з дня ухвалення судового рішення,  на яке здійснюється  посилання,  на  підтвердження підстав,  установлених пунктом 1 частини першої  статті  355  цього  Кодексу,  якщо  воно ухвалено  пізніше,  але  не  пізніше  одного  року з дня ухвалення судового рішення, про перегляд якого подається заява. Заява про перегляд судових рішень з підстав,  передбачених пунктом  2  частини  першої  статті  355 цього Кодексу,  може бути подана не пізніше одного місяця з дня, коли особі, на користь якої постановлено  рішення  міжнародною  судовою установою,  юрисдикція якої визнана Україною,  стало  відомо  про  набуття  цим  рішенням статусу остаточного. 
Заява  про перегляд судових рішень подається до Верховного Суду України через Вищий спеціалізований суд  України  з  розгляду цивільних і кримінальних справ.
     Заява про  перегляд  судового  рішення,  яка  надійшла  до Вищого  спеціалізованого  суду  України  з  розгляду  цивільних  і кримінальних справ,  реєструється у  день  її  надходження  та  не пізніше  наступного дня передається судді-доповідачу,  визначеному автоматизованою системою документообігу суду.   Суддя-доповідач протягом  трьох  днів  здійснює  перевірку відповідності заяви вимогам цього Кодексу. У разі встановлення, що заяву подано без додержання вимог статей 357 та 358 цього Кодексу, заявник  письмово  повідомляється  про  недоліки  заяви  та строк, протягом якого він зобов'язаний їх усунути.    Якщо заявник усунув недоліки заяви в  установлений  строк, вона  вважається  поданою  у  день первинного її подання до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ.  Вирішення   питання   про  допуск  справи  до  провадження здійснюється   колегією   у    складі    п'яти    суддів    Вищого спеціалізованого  суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Протягом 15 днів з дня надходження заяви Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ постановляє ухвалу про допуск справи до провадження або відмову в такому допуску. Ухвала повинна бути обґрунтованою.

Протягом 5 днів з дня постановлення ухвала про допуск справи до провадження разом із заявою про перегляд судових рішень та доданими до неї документами надсилається до Верховного Суду України. Особам, які беруть участь у справі, надсилається копія ухвали про допуск справи до провадження разом із копією заяви про перегляд судових рішень. Якщо Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ постановляє ухвалу про відмову в допуску справи до провадження, копія цієї ухвали разом із копією заяви про перегляд судових рішень надсилається особі, яка подала заяву.

У день надходження до Верховного Суду України ухвала про допуск справи до провадження разом із заявою про перегляд судових рішень та доданими до неї документами реєструється і не пізніше наступного дня передається судді-доповідачу, який визначається відповідно порядку, встановленому автоматизованою системою документообігу суду. Протягом 3 днів суддя-доповідач постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі. Копія ухвали надсилається особам, які беруть участь у справі.

Підготовку справи до розгляду Верховним Судом України суддя-доповідач здійснює протягом 15 днів з дня відкриття провадження. Строк розгляду справи  Верховним  Судом  України  не  може перевищувати одного місяця з дня відкриття провадження у справі.
 За наслідками розгляду справи більшістю голосів від складу суду приймається одна з таких постанов:  1) про повне або часткове задоволення заяви;   2) про відмову в задоволенні заяви.  Судді,  які не погоджуються з постановою, можуть висловити окрему думку, що додається до постанови. Постанова Верховного Суду України є остаточною і може бути оскаржена тільки  на  підставі,  встановленій  пунктом  2  частини першої статті 355 цього Кодексу.

 

 

 

 


16.06.2014; 14:14
хиты: 139
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь