пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

41. Поняття, значення і види процесуальних строків. Обчислення, зупинення, продовження і поновлення процесуальних строків.

Строк- певний період у часі, зі спливом якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення.

Процесуальний строк розуміють як проміжок часу, протягом якого повинні або можуть бути вчинені процесуальні дії судом, учасниками процесу. в цивільно-правовій літературі строк зазвичай розглядається як юридичний факт або як один з елементів фактичного складу, з яким закон пов'язує настання певних правових наслідків. За джерелом встановлення процесуальні строки поділяються на два види:

1) встановлені законом. ці строки можуть бути як визначені, тобто конкретно зазначені в нормах ЦПК, так і не визначені, мають імперативний характер. Це усі строки, встановлені для суду (судді):строк проведення попереднього судового засідання; строк призначення справи до розгляду; строк розгляду справи тощо. А також, що встановлюються для учасників цивільного процессу: строки апеляційного оскарження, касаційне оскарження; строк подання заяв про перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами .

2) встановлені судом. Дані строки встановлені для учасників цивільного процесу: строки подання доказів сторонами; строки для усунення недоліків позовної заяви тощо. можуть бути змінені або продовжені самим судом. Залежно від того, хто має вчинити процесуальні дії, строки можна поділити на 3 види: — строки вчинення процесуальних дій судом (так звані службові строки); — строки вчинення процесуальних дій особами, які беруть участь у справі, — строки вчинення процесуальних дій іншими учасниками процесу. Залежно від того, якою нормою (загальною або спеціальною) установлені процесуальні строки, їх можна класифікувати на: — загальні, наприклад, у ст. 157 ЦПК передбачено, що суд розглядає справи протягом розумного строку, але не більше 2 місяців з дня відкриття провадження у справі; — спеціальні, наприклад, справи про поновлення на роботі, про стягнення аліментів розглядаються протягом одного місяця. Встановлені законом процесуальні строки за ступенем чіткості визначення можуть бути: — абсолютно визначеними; — відносно визначеними (наприклад, відстрочка або розстрочка сплати судових витрат надається на строк не більше як до закінчення розгляду справи в суді першої інстанції).

Строк, незалежно від того чи він встановлений законом чи судом, може тривати протягом будь-якого із наступних часових проміжків: року (років), місяця (місяців), дня (днів). Строк може бути визначений календарною датою або вказівкою на подію, яка має неминуче настати.

Перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок. Якщо початок перебігу строку пов'язується з відповідною подією, то перебіг строку починається з наступного дня після настання відповідної події.

Строк, що визначається роками, закінчується у відповідні місяць і число останнього року цього строку.

Останній день строку, який закінчується вказівкою на певний день, є цей самий день.

Якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день. Перебіг строку, закінчення якого пов'язане з подією, яка повинна неминуче настати, закінчується наступного дня після настання події. Строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення позовна заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здано на пошту чи вони передані іншими відповідними засобами зв'язку, тобто якщо дію можна вчинити поза судом, то строк триває до 24 годин; особа може передати апеляційну скаргу до спливу календарної доби поштою чи іншими засобами зв'язку, але у неї повинні бути офіційно та належно оформлені докази такого відправлення, оскільки від цього залежатиме вирішення питання, пропущено процесуальний строк чи ні. Закінчення процесуального строку тягне втрату права на вчинення процесуальної дії.

Відповідно до ст. 71 ЦПК зупинення провадження у справі зупиняє перебіг процесуальних строків. Перебіг процесуальних строків продовжується з дня поновлення провадження, тобто про зупинення та поновлення провадження у справі суд постановляє ухвали. Таким чином, час, на який було зупинено провадження в цивільній справі, не зараховується до процесуального строку. Суд поновлює або продовжує строк у разі, якщо особа доведе поважність причин, що спонукали її до пропущення строку.

 

 

 


16.06.2014; 14:14
хиты: 131
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь