пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

31. Цивільний процесуальний порядок (форма) захисту майнових і особистих немайнових прав та охоронюваних законом інтересів громадян і організацій.

Статтею 15 ЦК встановлюється, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Підлягає також захисту і цивільний інтерес особи, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Залежно від особливостей спірних правовідносин чинне законодавство встановлює численні форми захисту цивільних прав та інтересів. Під формою захисту права розуміється визначена законом діяльність компетентних органів, яка полягає у встановленні фактичних обставин цивільної справи, застосуванні норм права, визначенні способу захисту права і винесенні рішення. Виділяють такі процесуальні форми: судову, адміністративну, нотаріальну, самозахист цивільних прав (статті 16-19 ЦК), а також громадську.

Розгляд цивільних справ у формі цивільного судочинства відноситься до спеціалізації місцевих загальних судів загальної юрисдикції. Під цивільними справами розуміються справи, які виникають з широкого спектра правовідносин - цивільних, житлових, земельних тощо, визначених у ст. 15 ЦПК. Відповідно до його ст. 1 завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Перелік способів захисту цивільних прав та інтересів наведений у ст. 16 ЦК, згідно з якою це: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов'язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Отже, порядок розгляду та вирішення цивільних справ, віднесених до компетенції судів загальної юрисдикції та врегульований нормами цивільного процесуального права, має назву цивільний процес (цивільне судочинство ).

 

 

 


16.06.2014; 14:14
хиты: 135
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь