пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

23. Види аудиту. Суб'єкти аудиторської діяльності

Аудиторські перевірки можуть бути класифіковані за різними критеріями: залежно від підстав проведення аудиту, від суб'єктів проведення аудиту, від виду діяльності суб'єкта господарювання, щодо якого проводиться аудит, тощо.

Так, відповідно до ч. З ст. 363 ГК та ч. 5 ст. З Закону "Про аудиторську діяльність" аудит може проводитись з ініціативи суб'єктів господарювання (його можна назвати ініціативним аудитом), а також у випадках, передбачених чинним законодавством (обов'язковий аудит).

Ініціативний аудит проводиться в будь-який час і в тих обсягах, що будуть визначені рішенням органу управління суб'єкта господарювання - юридичної особи або рішенням громадянина-підприємця.

Обов'язковий аудит відповідно до ст. 8 Закону "Про аудиторську діяльність" проводиться: для підтвердження достовірності та повноти річної фінансової звітності відкритих акціонерних товариств, підприємств - емітентів облігацій, професійних учасників ринку цінних паперів, фінансових установ та інших суб'єктів господарювання, звітність яких відповідно до законодавства України підлягає офіційному оприлюдненню, за винятком установ та організацій, що повністю утримуються за рахунок державного бюджету, для перевірки фінансового стану засновників банків, підприємств з іноземними інвестиціями, відкритих акціонерних товариств (крім фізичних осіб), страхових і холдингових компаній, інститутів спільного інвестування, довірчих товариств та інших фінансових посередників, для емітентів цінних паперів та похідних (деривативів), а також при отриманні ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Зовнішній і внутрішній аудит. Під терміном "зовнішній аудит" розуміється власне аудит, що здійснюється аудитором (аудиторською фірмою). Внутрішній аудит - це організована суб'єктом господарювання в інтересах його власників і врегульована його локальними актами система контролю за дотриманням встановленого порядку ведення бухгалтерського обліку і звітності

Залежно від виду діяльності чи особливостей правового статусу суб'єкта господарювання, щодо якого здійснюється аудиторська перевірка, можна виділити такі спеціальні види аудиту: - аудит підприємства, що приватизується; - аудит ПАТ та підприємств - емітентів облігацій; - аудит банків; - аудит страхових компаній; - аудит холдингових компаній; - аудит інститутів спільного інвестування тощо.

Відповідно до Закону "Про аудиторську діяльність", аудит здійснюється незалежними особами (аудиторами), аудиторськими фірмами, які уповноважені суб'єктами господарювання на його проведення. Аудитором може бути фізична особа, яка має сертифікат, що визначає її кваліфікаційну придатність на зайняття аудиторською діяльністю на території України (ч. 1 ст. 4 Закону). Аудитор має право займатися аудиторською діяльністю як фізична особа - підприємець або у складі аудиторської фірми з дотримання вимог законодавства України.

Аудиторська фірма - це юридична особа, створена відповідно до законодавства, яка здійснює виключно аудиторську діяльність. Суб'єкти аудиторської діяльності вносяться до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів, ведення якого за Законом "Про аудиторську діяльність" покладено на Аудиторську палату України.

 

 


16.06.2014; 14:14
хиты: 114
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь