пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

12. Поняття, підстави та межі господарсько-правової відповідальності

Господарсько-правова відповідальність – це зазнання суб’єктами господарювання несприятливих економічних та  правових наслідків у результаті застосування до них передбачених законодавством санкцій за господарські правопорушення.

Господарсько-правова відповідальність грунтується на певних правових підставах. Це, по-перше, нормативні підстави, тобто сукупність норм права про відповідальність учасників господарських відносин. Другою правовою підставою є господарська правосу-б'єктність правопорушника (боржника) і потерпілого (кредитора). Третя підстава називається юридико-фактичною. Згідно з якою підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання. Це можуть бути протиправні дії або бездіяльність особи—господарського правопорушника, шо порушують права і законні інтереси потерпілої особи (кредитора) чи заважають їх реалізації.

Межі господарсько-правової відповідальності (ст. 219 ГК), а також випадки, у яких розмір відповідальності учасника господарських відносин може бути зменшено або такий суб'єкт може бути звільнений від відповідальності. За загальним правилом  за невиконання або неналежне виконання господарських зобов'язань чи порушення правил здійснення господарської діяльності правопорушник відповідає належним йому на праві власності або закріпленим за ним на праві господарського відання чи оперативного управління майном, якщо інше не передбачено ГК та іншими законами. Засновники суб'єкта господарювання не відповідають за зобов'язаннями цього суб'єкта, крім випадків, передбачених законом або установчими документами про ство­рення даного суб'єкта. 3. Якщо правопорушенню сприяли неправомірні дії (бездіяльність) другої сторони зобов'язання, суд має право зменшити розмір відповідальності або звільнити відпо­відача від відповідальності.

 

 


16.06.2014; 14:14
хиты: 136
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь