пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

10. Правові засади приватизації державного та комунального майна.


   Відповідно до легального визначення (ст. 1 Закону України “Про приватизацію державного майна”) приватизацією є відчуження майна, що перебуває у державній власності, і майна, що належить Автономній Республіці Крим, на користь фізичних і юридичних осіб, які можуть бути покупцями в процесі приватизації.   Система законодавства про приватизацію майна державних і комунальних підприємств та організацій, державних часток у майні господарських організацій зі змішаною формою власності складається з таких нормативно-правових актів:
   1.Законів: від 04.03.1992 р. “Про приватизацію державного майна   від 06.03.1992 р. “Про приватизацію майна невеликих державних підприємств (малу приватизацію)” ;  від 06.03.1992 р. “Про приватизаційні папери”

   Суб'єктами приватизації відповідно до ст. 6 Закону “Про приватизацію державного майна” є:
 - державні органи приватизації;- покупці (їх представники); - посередники.
   До системи державних органів приватизації належать: Фонд державного майна (ФДМ) України, його регіональні відділення та представництва, органи приватизації в Автономній Республіці Крим.
   На державні органи приватизації покладено виконання функцій власника державного майна у процесі його приватизації, в т. ч. здійснення у межах наданої компетенції повноважень щодо:
   - здійснення повноважень власника державного майна в процесі його приватизації;
   - зміни організаційно-правової форми державних унітарних підприємств;- створення комісій з приватизації;
   - затвердження планів приватизації майна, що перебуває в державній власності, та планів розміщення акцій ВАТ у процесі приватизації; - укладення угод приватизації, в т. ч. договорів купівлі-продажу державного майна в процесі його приватизації; - контролю виконання умов договорів купівлі-продажу державного майна, включаючи й умови післяприватизаційної експлуатації підприємств.
     Державна програма приватизації (п. 9) закріплює одним з пріоритетів приватизації індивідуальну приватизацію, серед ознак якої - продаж промисловому інвесторові пакета акцій, що забезпечує контроль над приватизованим підприємством і, відповідно, - можливість покладення на такого інвестора відповідальності за недотримання інвестиційних зобов'язань післяприватизаційної експлуатації підприємства за договором купівлі-продажу.
   Посередники в процесі приватизації, залежно від характеру їх послуг, можуть бути поділені на дві групи:
  - оперативні посередники (надають послуги щодо підготовки об'єкта до приватизації, оцінки та продажу майна, а також консультаційні послуги покупцям щодо вибору об'єкта приватизації, підготовки необхідних документів тощо);
   - фінансові посередники (зменшують ризики покупців у процесі приватизації, сприяють розвиткові фондового ринку);   Приватизаційним законодавством передбачаються три основні форми відповідальності за порушення угод приватизації: відшкодування збитків; сплата неустойки (штрафу, пені); оперативно-господарські санкції (відмова від пролонгації договору, розірвання договору тощо).
 

 


16.06.2014; 14:14
хиты: 132
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь