пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

14. Соціальні небезпеки, алкоголізм, тютюнокуріння.

В основу визначення соціальних небезпек, що викликані низьким духовним рівнем, кладуться цінності і компоненти суспільства та людини. На фоні змінених орієнтирів суспільство потерпає від соціальних небезпек, які викликали зміни і втрати загальнолюдських цінностей і орієнтацій значної кількості населення. Результатом зміни світу цінностей і орієнтирів частини суспільства є бродяжництво, проституція, алкоголізм, тютюнокуріння, наркоманія, захворювання на СНІД.

Алкоголізм ‒ захворювання, що викликається систематичним вживанням алкогольних напоїв, що характеризується патологічним потягом до них, призводить до психічних і фізичних розладів та порушує соціальні стосунки особи, яка страждає цим захворюванням.

Алкоголізм характерний психофізичною залежністю від алкоголю, основою якої є наявність алкоголю в  обмінних процесах людського організму, розвивається внаслідок хронічного зловживання спиртними (алкогольними) напоями. У ширшому розумінні алкоголізм – сукупність шкідливих звичок, пов'язаних із зловживанням алкоголем, впливів на здоров'я, життя, працю і добробут людей. Психологічно має дві стадії: звичка та хвороба.

Боротьбі з алкоголізмом приділялася значна увага ще в радянські часи. З метою подолання пияцтва і алкоголізму, викоренення самогоноваріння 20 травня 1985 р. Президія Верховної Ради УРСР прийняла Указ «Про заходи по посиленню боротьби проти пияцтва і алкоголізму, викорененню самогоноваріння», Також ст. 176 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КпАП України) встановлює адміністративну відповідальність у вигляді попередження та накладення штрафу за виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення; ст. 177 КпАП України – за придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення; ст. 178 КпАП України – за розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді; ст. 179 КпАП України – за  розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв на виробництві; ст. 180 КпАП України – за доведення неповнолітнього до стану сп'яніння. Передбачено також кримінальну відповідальність за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, в тому числі у пияцтво, що передбачено диспозицією ст. 304 Кримінального кодексу України .

Тютюнокуріння ‒ одне з найбільш поширених видів побутової токсикоманії, сама найпоширеніша у всьому світі шкідлива звичка. Залежність від тютюну внесено в Міжнародну класифікацію хвороб. Здійснюється паління ‒ вдиханням різних тліючих рослинних продуктів. Вчені встановили, що куріння ‒ один з основних чинників, який призводить до того, що розвивається рак легень. Куріння збільшує ризик захворіти не тільки на рак легень, а й на злоякісні новоутворення інших органів: язика, гортані, стравоходу, сечового міхура. Тютюн негативно впливає на серцево-судинну систему, репродуктивні органи. Абсолютно неприпустимо курити вагітним жінкам.

Вітчизняним законодавством, а саме статтею 1751 КпАП України встановлено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради.

 

 

 

 


10.06.2014; 22:40
хиты: 1416
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь