пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8. Особливості впливу електричного струму на організм людини.

Електричний струм являє собою впорядкований рух електричних зарядів. Сила струму в ділянці кола прямо пропорційна різниці потенціалів, тобто напрузі на кінцях ділянки і обернено пропорційна опору ділянки ланцюга. Доторкнувшись до провідника, що знаходиться під напругою, людина включає себе в електричний ланцюг, якщо він погано ізольований від землі або одночасно стосується об'єкта з іншим значенням потенціалу. У цьому випадку через тіло людини проходить електричний струм.

Дія електричного струму на живу тканину носить різнобічний характер. Проходячи через організм людини, електрострум виробляє термічне, електролітичне, механічне, біологічне і світловий вплив.

При термічному дії відбувається перегрів і функціональний розлад органів на шляху проходження струму.

Електролітична дія струму виражається в електролізі рідини в тканинах організму, в тому числі крові, і порушенні її фізико-хімічного складу. Механічна дія призводить до розриву тканин, розшарування, ударному дії випаровування рідини з тканин організму. Механічне дія пов'язана з сильним скороченням м'язів аж до їх розриву. Біологічна дія струму виражається в роздратуванні і перезбудженні нервової системи. Світлове дія призводить до ураження очей.

Відчутним є струм близько 1 мА. При більшому струмі людина починає відчувати неприємні хворобливі скорочення м'язів, а при струмі 12-15 мА вже не в змозі керувати своєю м'язовою системою і не може самостійно відірватися від джерела струму. Такий струм називається неминучий. Дія струму понад 25 мА на м'язові тканини веде до паралічу дихальних м'язів і зупинки дихання. При подальшому збільшенні струму може наступити фібриляція серця. Змінний струм більш небезпечний, ніж постійний. Має значення те, якими ділянками тіла людина стосується струмоведучих частини. Найбільш небезпечні ті шляхи, при яких уражається головний чи спинний мозок (голова-руки, голова-ноги), серце і легені (руки-ноги). Будь електророботи потрібно вести далеко від заземлених елементів обладнання (у тому числі водопровідних труб, труб і радіаторів опалення), щоб виключити випадковий дотик до них.

Види ураження організму людини електрострумом.

Підвищену небезпеку представляють приміщення з металевими, земляними підлогами, сирі.  Особливо небезпечні – приміщення з парами кислот і лугів в повітрі. Безпечними для життя є напруга не вище 42 В для сухих, опалюваних з струмонепровідними підлогами приміщень без підвищеної небезпеки, не вище 36 В для приміщень з підвищеною небезпекою (металеві, земляні, цегляні підлоги, вогкість, можливість торкання заземлених елементів конструкцій), не вище 12 В для особливо небезпечних приміщень, що мають хімічно активне середовище або дві і більше ознак приміщень з підвищеною небезпекою.

Електричний струм чинить на людину внутрішнє вплив, призводить до зовнішніх травм, електроударом і електричному шоку.

Внутрішнє вплив може бути термічну, електролітичну і біологічну.

Термічний вплив – це опіки, нагрів і пошкодження кровоносних судин, перегрів серця, мозку та інших внутрішніх органів, що призводить до їх функціональних розладів. Електролітичне вплив – це розкладання органічної рідини, в тому числі і крові, що викликає значні порушення, як в її складі, так і в тканини в цілому. Біологічне вплив. Нормально чинному організму властиві певні біохімічні процеси і біоритми, які забезпечують життєві функції. При впливі електричного струму вони порушуються.

Крім внутрішнього впливу, електричний струм може стати причиною зовнішніх травм. Електричні опіки бувають двох видів: струмові і дугові.  Електричний знак – чітке пляма сірого або блідо жовтого кольору діаметром 1 – 5 мм на шкірі.  Електрометалізація шкіри виникає при проникненні в шкіру частинок металу внаслідок його розбризкування та випаровування під дією струму (при горінні електричної дуги).  Електричний удар – це збудження живих тканин організму проходить електричним струмом, що супроводжується різким, мимовільним скороченням м'язів. Електричний удар може призвести до порушення і навіть повного припинення діяльності життєво важливих органів – легень, серця, а значить і до загибелі організму.  Електричний шок – реакція нервової системи організму у відповідь на сильне роздратування електричним струмом. Призводить до розладу кровообігу, дихання, підвищення кров'яного тиску. Шок має дві фази: збудження і гальмування.

 


10.06.2014; 22:40
хиты: 158
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь