пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

39. Державна влада її суверенні властивості. Правові форми обмеження державної влади.

Державна влада - 1) право і можливість держави та її органів розпоряджатися життєдіяльністю суспільства, його громадян та їх об'єднань, направляти її й коригувати, підпорядкувати своїй волі, 2) діючі органи влади 3) особи викриті вищими повноваженнями.

Властивості державної влади

  • Силою, на якій вона базується, є держава: ніяка інша влада подібними засобами впливу не має.
  • Державна влада публічна. У широкому сенсі публічною, тобто суспільної, є будь-яка влада. Проте в теорії держави в цю характеристику традиційно вкладається інший, специфічний зміст, а саме те, що державна влада здійснюється професійним апаратом, відокремленим від суспільства як об'єкта влади.
  • Державна влада суверенна, що означає її незалежність ззовні і верховенство всередині країни. Верховенство державної влади, насамперед, полягає в тому, що вона вища влади всіх інших організацій і спільнот країни, всі вони повинні підкорятися владі держави.
  • Державна влада універсальна: вона поширює свою силу на всю територію і на все населення країни.
  • Державна влада має прерогативою (виключним правом) на видання загальнообов'язкових правил поведінки - юридичних норм. 

Суверенітет державної влади всередині країни виражається:

  • в єдності і поширенні державної влади на все населення і громадські організації країни
  • в загальнообов'язковості рішень органів держави на її території та в межах екстериторіальності (наприклад, для громадян та установ, що знаходяться за кордоном
  • в прерогативи, тобто можливості скасування і визнання незначним будь-якого прояву іншої суспільної влади
  • у виняткових повноваженнях держави на самостійне видання, санкціонування та застосування загальнообов'язкових норм і інших розпоряджень, виражених в нормативних актах (законах, указах, постановах, наказах і т.д.), рішеннях судів, органів управління та інших державних установ.

Державний суверенітет - це властиве державі верховенство на своїй території і незалежність у міжнародних відносинах.

Держава здійснює вищу владу в межах власних кордонів. Воно саме визначає, якими будуть відносини з іншими державами, а останні не вправі втручатися в його внутрішні справи. Держава має в своєму розпорядженні суверенітетом незалежно від величини території, чисельності населення, політичного режиму.

Верховенство державної влади означає: Її безумовне поширення на населення та всі соціальні структури суспільства;

- Монопольну можливість застосування таких засобів впливу (примусу, силових методів, аж до смертної кари), якими не володіють інші суб'єкти політики; Здійснення владних повноважень у специфічних формах, перш за все юридичних (правотворчої, правозастосовчої та правоохоронної);  Прерогативу держави скасовувати, визнавати нікчемними акти інших суб'єктів політики, якщо вони не відповідають принципам держави.

 


10.06.2014; 21:11
хиты: 227
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь