пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

14. Зміст правових відносин. Юридичний і фактичний зміст.

Зміст правовідносин — це передбачена нормами права суку пність суб'єктивних прав та юридичних обов'язків суб'єктів пра вовідносин.
Розрізняють юридичний і фактичний зміст правовідносин.
Юридичний зміст правовідносин — це передбачені нормами права реальна можливість суб'єктів правовідносин щодо здійс нення суб'єктивних прав та юридичних обов'язків.
Фактичний зміст правовідносин — це фактична поведінка суб'єктів правовідносин, у межах якої реалізуються їхні суб'єк тивні права та юридичні обов'язки.Юридичний і фактичний зміст нетотожні. Перший — значно ширший другого і містить невизначену кількість можливостей. На приклад, особа, що має повну загальну середню освіту, має право вступу до будьякого вищого навчального закладу, тобто перед нею великий вибір можливостей, які складають зміст її суб'єктивного пра ва (юридичний зміст). Проте реально вона може поступити на навчан ня в один або два вищі навчальні заклади за умови успішного скла дання вступних іспитів і тим самим реалізувати один із варіантів свого суб'єктивного права (фактичний зміст).

Таким чином, юридичний зміст правовідносин визначає те, як правовідносини повинні відбуватися, а фактичний зміст правовідно син показує те, як вони відбулися у реальній дійсності

 


10.06.2014; 21:11
хиты: 135
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь