пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

11. Внутрішня структура правовідносин.

Правовідносини мають складну будову (структуру). Під струк турою правовідносин розуміють сукупність її внутрішніх елементів і спосіб зв'язку між ними на підставі розподілу між учасниками даних відносин суб'єктивних прав, обов'язків і відповідальності з приводу певного соціального блага або забезпечення законних інтересів.

Отже, термін "структура" містить елементний склад правовід носин і правовий зв'язок між ними.
До складу правовідносин входять такі елементи:1) суб'єкти; 2) об'єкти; 3) зміст.

Суб'єкт правовідносин — це учасник правових відносин, який має суб'єктивні права та здатний виконувати юридичні обов'язки.
Суб'єктами правовідносин може бути тільки людина або об'єд нання людей. Об'єкти правовідносин — це певні матеріальні, духовні та інші соціальні блага з приводу яких між суб'єктами виникають, змінюються чи припиняються правовідносини.

Іншими словами, об'єкти правовідносин — це те, на що спрямо вані суб'єктивні права і юридичні обов'язки суб'єктів правових відно син, тобто усе те, що становить предметом їхніх інтересів

Зміст правовідносин — це передбачена нормами права суку пність суб'єктивних прав та юридичних обов'язків суб'єктів пра вовідносин.

Розрізняють юридичний і фактичний зміст правовідносин.
Юридичний зміст правовідносин — це передбачені нормами права реальна можливість суб'єктів правовідносин щодо здійс нення суб'єктивних прав та юридичних обов'язків.
Фактичний зміст правовідносин — це фактична поведінка суб'єктів правовідносин, у межах якої реалізуються їхні суб'єк тивні права та юридичні обов'язки.

 

 

 

 

 

 


10.06.2014; 21:11
хиты: 197
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь